Vikingii au vizitat America înainte de Cristofor Columb. Cel puțin aceasta poate fi concluzia unor analize microscopice efectuate recent, care sugerează faptul că nordicii din Groenlanda foloseau cherestea care provenea din America de Nord.
Rezultatele reprezintă noi dovezi care indică faptul că marinarii vikingi aveau legături cu zone din coasta de est a Americii de Nord cu mult înainte de descoperirea „Lumii Noi” efectuate de Cristofor Columb, în 1492.
Arheologul Lísabet Guðmundsdóttir, de la Universitatea din Islanda, a examinat lemnul descoperit în cinci situri istorice situate pe teritoriul Groenlandei, care au fost ocupate de vikingi între anii 1000 și 1400 (e.n).
Analizând structura celulară a lemnului, arheologul Guðmundsdóttir a ajuns la concluzia că unele mostre provin de la copaci care nu se regăsesc deloc în Groenlanda și nici în nordul Europei, cum ar fi pinul Jack – de regulă, identificat în Munții Stâncoși din Canada.
„Aceste cercetări subliniază faptul că nordicii din Groenlanda au avut mijloacele, cunoștințele și navele adecvate pentru a traversa strâmtoarea Davis, către coasta de est a Americii de Nord, cel puțin până în secolul al XIV-lea. Călătoriile erau realizate până în America de Nord pe parcursul întregii perioade în care nordicii au fost stabiliți în Groenlanda. Aceștia au adus diferite materiale din America de Nord cu mai mult timp în urmă decât s-a crezut inițial”, notează studiul, potrivit IFL Science.
Având în vedere clima neprielnică, Groenlanda nu era un ținut cu resurse din abundență. Potrivit textului norvegian din secolul al XIII-lea, Konungsskuggsjá, „tot ce era necesar pentru îmbunătățirea traiului putea fi obținut de peste hotare – atât fier, cât și cherestea, necesare la construirea de case”.
Totuși, izvoarele istorice sugerează că societatea medievală a nordicilor (985 – 1450 e.n.) importa frecvent lemn din America, dar acest studiu este primul care oferă dovezi științifice care să susțină această teorie.
Ce mâncau vikingii, războinicii neînfricați care devastau teritorii în urmă cu o mie de ani?
Rune misterioase ale vikingilor, descoperite într-un loc neașteptat
Un nou studiu dezvăluie cum reciclau vikingii mozaicurile romane