De ce purtăm haine negre la înmormântări?
De ce purtăm, de fapt, haine negre la înmormântări? Majoritatea culturilor poartă haine negre atunci când moare o persoană dragă, dar pot fi interpretate aceste ținute întunecate drept un semn de respect pentru cei care au trecut în neființă sau sunt o modalitate de a le transmite celorlalți durerea prin care trecem?
Potrivit lui Rabbi Shlomo Steinmetz, directorul de dezvoltare la Global Jewish Assistence din New York, evreilor le este permis să poarte haine negre la o înmormântare, dar nu sunt obligați să o facă.
„Este o culoare închisă, care arată că nu suntem în cea mai bună stare, dar vorbim despre un obicei, nu o obligație. Chiar se poate purta orice culoare, dacă așa se dorește și așa se reflectă starea de spirit”, a explicat acesta, potrivit HuffPost..
Evreii au, totuși, alte obligații în timpul unui doliu (de exemplu, nu pot purta haine din piele pentru o săptămână).
Obiceiul hainelor negre la înmormântări, practicat și în Imperiul Roman
Deși practica hainelor negre este destul de răspândită în mai multe culturi, nu este clar de unde provine obiceiul, însă se pare că în Imperiul Roman își are sorgintea.
Durerea a fost exprimată prin purtarea hainelor negre chiar și în familiile regale. Regina Victoria a purtat doliu vreme 40 de ani după ce a murit soțul ei, Prințul Albert, în 1861. Doliul a fost întrerupt chiar de decesul reginei.
Totuși, sunt alte culturi care poartă doliul în mod diferit.
Unde se poartă alb în timpul doliului
„În mod tradițional, oamenii din Hong Kong poartă culoarea albă la înmormântări. Culoarea albă este, din punct de vedere istoric, asociată cu moartea în multe culturi ale Asiei și simbolizează, în acelei timp, umilința. Negrul și alte culori întunecate sau sumbre sunt și ele adecvate, dar oamenii din Hong Kong nu vor purta niciodată roșu la o înmormântare, pentru că este o culoare festivă”, a explicat La Carmina, un blogger din China.
Culoarea albă este purtată și de musulmani, iar haina lor trebuie să fie largă și lungă până la tălpi. Hainele negre ar putea fi considerate chiar jignitoare.
Regula nu se aplică și în cercurile Hindu, unde oamenii pot alege orice culoare doresc atunci când participă la un priveghi sau la o înmormântare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Teama de strigoi ar putea explica înmormântările bizare dintr-un cimitir vechi de 1.600 de ani
Sicriul din ciuperci, o alternativă ecologică pentru înmormântări