Home » Istorie » Cercetătorii au aflat ce sunt petele găsite pe unul dintre cele mai importante documente ale lui Leonardo da Vinci

Cercetătorii au aflat ce sunt petele găsite pe unul dintre cele mai importante documente ale lui Leonardo da Vinci

Publicat: 23.04.2023

Una dintre cele mai mari și mai interesante colecții de scrieri și ilustrații aparținând lui Leonardo da Vinci este Codex Atlanticus. Pentru academicieni și cercetători, menținerea acestui important corpus de lucrări prezintă o provocare semnificativă. 

În 2006, au fost descoperite mici pete negre pe paspartuul (n.red.: chenar de hârtie sau carton, ce se așază între sticlă și fotografie la înrămarea acesteia) care înconjoară panoul care încadrează și leagă folioul (n.red.: o colecție de mai multe foi pliate și legate împreună).

Conservatorii muzeului și academicienii au fost destul de îngrijorați de acest fenomen de înnegrire, care a fost observat pe aproximativ 210 pagini ale Codexului, începând cu folio 600, potrivit Interesting Engineering.

Ca să determine cauza apariției petelor, Politecnico di Milano a efectuat o investigație amplă asupra folio 843 din Codex.

Investigația a fost publicată în Scientific Reports.

Unul dintre cele mai importante documente ale lui Leonardo da Vinci

Grupul a examinat fenomenul și a studiat natura și cauzele acestuia folosind o varietate de tehnici de analiză non-invazive și micro-invazive sub conducerea lui Lucia Toniolo, profesor de Știința și Tehnologia Materialelor la Politecnico di Milano.

Laboratorio del Libro Antico (Laboratorul pentru Restaurarea Cărților Antice) de la Abația din Grottaferrata a întreprins o restaurare semnificativă a Codex Atlanticus, care a fost dăruit Venerandei Biblioteca Ambrosiana în 1637.

În urma intervenției, au fost realizate 12 volume cu 1119 folio. Fiecare pagină conține un paspartu cu un panou care a fost inserat de restauratorii de la Grottaferrata pentru a încadra fragmentele originale ale lui Leonardo da Vinci.

Lipiciul de amidon și lipiciul de vinil, posibile cauze ale degradării

În prezent, desenele sunt montate individual pe paspartuu și depozitate în cutii și dosare fără acid. Investigația de la Politecnico a început în 2021 cu un studiu prototip preliminar asupra a trei desene dintr-un Codex, care a implicat schimbarea paspartuului de pe folio 843.

Studiile efectuate în trecut au exclus posibilitatea ca petele să fie cauzate de procesele de degradare microbiană. Lipiciul de amidon și lipiciul de vinil au fost descoperite de investigația Politecnico di Milano, care a combinat imagistica hiperspectrală prin fotoluminescență, imagistica prin fluorescență UV și imagistica micro-ATR-IR. Aceste pete se află exact lângă marginea folioului, unde colorarea este cea mai intensă.

Vă mai recomandăm și: 

Codex Gigas sau „Biblia Diavolului”. Ce secrete întunecate ascunde?

Cea mai veche relatare despre aurore, descoperită în documente chinezești vechi de 3.000 de ani

Manuscrise de Emil Cioran și Mircea Eliade au intrat în administrarea Bibliotecii Naționale

CIA a desecretizat peste 12.000 de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase