Anumite grupuri de dinozauri, cum ar fi titanozaurii, au fost printre cele mai mari animale care au populat vreodată Terra, însă cum ar fi evoluat regnul lor, dacă un asteroid nu ar fi nimicit tot ce a întâlnit?
Oamenii de știință sunt de părere că dinozaurii ar fi putut să devină și mai mari.
„Unul dintre cele mai grozave aspecte la lucrul cu titanozaurii (membri ai grupului de dinozauri ierbivori Titanosauria, cu gâtul lung și cap mic – se trag din sauropode, n. r.) este faptul că proporțiile lor sunt de-a dreptul titanice. Acest lucru face și ca excavarea titanozaurilor să fie dificilă, deoarece pentru extragerea din roci a unui singur schelete trebuie alocat un sezon întreg de muncă pe teren”, a spus paleontologul Kristina Curry Rogers, potrivit BBC.
Numele de titanozaur înseamnă „șopârlă uriașă”, iar atunci când acești dinozauri au fost descoperiți, cercetătorii nu au încetat să fie uimiți de dimensiunile acestora. Interesant este faptul că la începutul vieții lor, titanozaurii erau destul de mici.
„Un singur os de la picior este mai lung decât sunt eu – din cap până în picioare. Este destul de remarcabil să ții în mână un os de tiranozaur. (…) Ei au ieșit din ouă, care aveau dimensiuni ce variau între o minge de softball și una de fotbal, iar puii ar fi trebuit să aibă dimensiunea unui chihuahua. Se pare că cei mici nu se bucurau de îngrijiri din partea părinților, de aceea puii își căutau singuri hrana, imediat ce ieșeau din cuib”, a mai spus paleontologul Rogers.
Oamenii de știință cred că titanozaurii au crescut destul de rapid și nu s-au oprit până când nu au atins mărimea de adult – rapiditatea evoluției de la pui la adult este similară cu cea întâlnită la balene. Cercetătorii au subliniat și că strămoșii lor (sauropodele) erau la fel de mari, ei având o greutate de 20-30 de tone – titanozaurii au atins 70-80 de tone.
Pentru a fi cât mai eficienți, în interiorul oaselor acestor dinozauri, au fost dezvoltați „săculeți pneumatici”.
„Acești săculeți erau formați din țesut moale, conectat la plămâni, ceea ce făcea ca întreaga greutate să fie mai ușor de gestionat, iar întregul corp era aprovizionat cu oxigen. Spre deosebire de alte mamifere, sauropodele trebuie să mulțumească acestui sistem, care le-a permis să crească fără limite”, a explicat Skye Walker, asistent de teren la Elevation Science Institut.
Totuși, cercetătorilor le este, în continuare, neclar cu privire la atributele care le-a permis titanozaurilor să crească mai mari decât sauropodele, strămoșii lor. Una dintre ipoteze este aceea că ei au avut mai mult timp de dezvoltare, spre deosebire de predecesorii lor, din perioada geologică Jurasic (marcată de extincție). De asemenea, cei din urmă au beneficiat și de hrană diversă, în special de plante cu flori, care nu erau în perioada Jurasic.
O specie de dinozauri depunea și clocea ouăle în grup, sugerează un studiu
Unul dintre cei mai mari dinozauri de pe Pământ a ajuns pentru prima dată în Europa
Unii dinozauri din Cretacic ar fi cântat precum păsările, arată o fosilă rară