Home » Istorie » Cum a contribuit Gavrilo Princip la declanșarea Primul Război Mondial?

Cum a contribuit Gavrilo Princip la declanșarea Primul Război Mondial?

Cum a contribuit Gavrilo Princip la declanșarea Primul Război Mondial?
Procesul lui Gavrilo Princip (centru, primul rând). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.04.2023

Gavrilo Princip a fost un revoluționar sârb bosniac, membru al organizației Young Bosnia, cunoscut pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austro-Ungariei la 28 iunie 1914, la Sarajevo, în Bosnia.

Acest incident a declanșat un lanț de evenimente care au dus în cele din urmă la izbucnirea Primului Război Mondial, care a durat din 28 iulie 1914 până la 11 noiembrie 1918 și a produs peste 20 de milioane de morți și tot atâția răniți.

Gavrilo Princip s-a născut la 25 iulie 1894, în Obljaj, Bosnia, care făcea parte pe atunci din Austria-Ungaria. A fost al doilea dintre cei nouă copii născuți într-o familie de țărani săraci.

Primii ani de viață și radicalizarea

Familia lui Princip a fost profund afectată de sărăcie, boală și moarte (Gavrilo a fost singurul copil al familiei care a supraviețuit până la maturitate) ceea ce i-a modelat viziunea asupra lumii încă de la o vârstă fragedă. În 1908, Austro-Ungaria a anexat Bosnia și Herțegovina, alimentând sentimentele anti-austriece în rândul sârbilor bosniaci, care simțeau că drepturile lor culturale și politice erau suprimate.

Princip a urmat cursurile gimnaziului din Sarajevo, unde a excelat din punct de vedere academic, dar s-a luptat cu integrarea socială din cauza sărăciei și a lipsei de statut social. A fost atras de ideile revoluționare și s-a implicat în organizația Young Bosnia, care urmărea eliberarea Bosniei și Herțegovinei de sub dominația austro-ungară.

Asasinarea lui Franz Ferdinand

La începutul anului 1914, Gavrilo Princip citise într-un ziar local despre vizita pe care arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, avea să o facă în Bosnia-Herțegovina, alături de soția sa, Ducesa Sofia, cu toate că Ferdinand fusese avetizat asupra riscului de asasinat la care este supus prin vizita sa într-o țară care era ostilă Imperiului Austro-Ungar, fiind sfătuit să își anuleze planurile.

Princip îl vedea pe arhiduce un simbol al tuturor lucrurilor împotriva cărora el lupta. Astfel că împreună cu mai mulți colaboratori, a pus la cale un complot de asasinare a arhiducelui, conspirație care avea să reprezinte unul dintre motivele care au declanșat izbucnirea Primului Război Mondial.

A fost extrem de ușor pentru complotiști să acționeze

Pe 23 iunie 1914 Franz Ferdinand și soția sa au pornit în călătoria diplomatică, iar pe 28 iunie, cu puțin înainte să-și încheie vizita, au decis să viziteze orașul Sarajevo, pe o rută prestabilită care, din păcate pentru ei, fusese făcută publică pentru ca admiratorii cuplului să fie informați și să le iasă în cale pentru a-i ovaționa. Astfel a fost extrem de ușor pentru complotiști să acționeze în planul pe care-l aveau la bătaie. În momentul în care convoiul regal a traversat un bulevard de-a lungul râului Miljacka, unul dintre complotiști a acționat aruncând o grenadă înspre mașina arhiducelui, care însă a ratat ținta, explodând sub o altă mașină și rănind mai mulți trecători. Acesta a fost prins imediat de forțele de ordine ceea ce i-a speriat pe conspiraționiștii care erau cu el astfel încât nu au mai fost în stare să acționeze, iar arhiducele și-a continuat drumul nevătămat, neavând inspirația de a opri plimbarea și de a părăsi de urgență Sarajevo.

Din întâmplare, șoferul arhiducelui a luat o curbă greșită și a ajuns pe aceeași stradă cu Princip care a profitat de șansa pe care a simțit că o are și s-a apropiat de mașină, trăgând două focuri de armă asupra arhiducelui și a soției sale. I-a nimerit pe amândoi și în urma gloanțelor încasate au murit la scurt timp după aceea.

„Nu pot spune dacă am nimerit sau nu victimele, fiindcă oamenii au început să mă lovească imediat.”, ar fi spus  Princip la un moment dat.

Princip a murit cu doar câteva luni înainte de sfârșitul Primului Război Mondial

Princip a fost prins, arestat și ulterior condamnat la 20 de ani de închisoare pentru rolul său în asasinat, pedeapsa maximă care se acorda la vremea aceea unei persoane sub 20 de ani. În închisoare, o mare parte din timp și-a petrecut-o scriind și studiind și a continuat să pledeze pentru ideea unui stat slav de sud unit. Tot în închisoare s-a îmbolnăvit de tuberculoza și a murit la 28 aprilie 1918, cu doar câteva luni înainte de sfârșitul Primului Război Mondial.

În urma acestei tragedii, moartea cuplului regal, reacția Austro-Ungariei nu a întârziat să apară, emițându-se un ultimatum care cerea investigarea asasinatului, ultimatum ai cărui termeni au fost respinși de sârbi. La doar o săptămână după emiterea ultimatumului, Rusia, Germania, Franța, Belgia și Marea Britanie intraseră în războiul care avea să schimbe lumea pentru totdeauna, devastând mai ales Europa.

Războiul va duce, în cele din urmă, la căderea a patru imperii

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand este adesea citată ca fiind evenimentul care a declanșat Primul Război Mondial, dar este important de menționat faptul că a fost doar unul dintre numeroșii factori care au contribuit la izbucnirea războiului. Rețeaua complexă de alianțe, tensiuni și lupte pentru putere între națiunile europene era deja în vigoare, iar asasinatul a servit drept catalizator pentru conflictul care se pregătea deja.

Războiul va duce, în cele din urmă, la căderea a patru imperii: austro-ungar, otoman, german și rus. Tratatul de la Versailles, care a pus capăt războiului, a impus Germaniei despăgubiri importante și a redesenat harta Europei, pregătind terenul pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.

Gavrilo Princip devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale vremii

În anii care au urmat asasinatul, Gavrilo Princip devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale vremii, unii celebrându-l, alții, dimpotrivă, denigrându-l. Unii l-au văzut ca pe un erou, un tânăr care și-a sacrificat libertatea și, în cele din urmă, viața pentru cauza unui stat slav unit, alții l-au considerat a fi un criminal, un terorist, responsabil pentru moartea a milioane de oameni.

Dar indiferent de toate aceste păreri, este indiscutabil faptul că acțiunile lui Princip au avut un impact profund asupra cursului istoriei. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a marcat începutul unei perioade de violență și distrugere fără precedent și a schimbat pentru totdeauna peisajul politic al Europei. Astăzi, Gavrilo Princip rămâne o figură controversată, care provoacă diviziuni, dar povestea sa servește drept memento al puterii idealurilor politice și al prețului mare care poate fi plătit pentru realizarea lor.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Gavrilo-Princip

https://www.firstworldwar.com/bio/princip.htm

https://www.theguardian.com/world/2014/may/06/gavrilo-princip-hero-villain-first-world-war-balkan-history

Vă mai recomandăm să citiți și:

Muniție din Primul Război Mondial, descoperită într-o pădure din Argeș

Conflictul din sânul Familiei Regale. De partea cui trebuia să intre România în Primul Război Mondial?

De ce a intrat România în Primul Război Mondial în 1916?

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase