Oamenii purtau haine de piele în urmă cu 39.000 de ani
Primii oameni purtau haine de piele în Europa în urmă cu 39.600 de ani, potrivit cercetărilor efectuate pe oase. Studiul unui os antic din Spania arată un model ciudat de crestături care sugerează că Homo sapiens au folosit osul pentru a face găuri în piele.
Osul a fost găsit într-o locație numită Terrasses de la Riera dels Canyars, lângă Barcelona, Spania, și a provenit din șoldul unei creaturi uriașe precum un cal sau bizon. Pe plată a osului există 28 de semne de perforare, inclusiv un rând liniar de 10 găuri distanțate la aproximativ 5 milimetri, precum și găuri suplimentare în locații aleatorii.
„Nu avem prea multe informații despre haine, deoarece sunt perisabile. Acestea sunt o tehnologie timpurie despre care nu avem nicio idee”, spune Luc Doyon, de la Universitatea din Bordeaux, Franța, care a condus studiul.
Se pare că primii oameni purtau haine de piele
După cum a sugerat Doyon, acest model este „foarte intrigant”, deoarece nu pare a fi o decorațiune sau o reprezentare a unei numărători, care sunt explicațiile tipice pentru plasarea intenționată a liniilor sau a punctelor pe artefacte preistorice.
Examinarea microscopică a arătat că linia de 10 găuri a fost creată de un singur instrument, iar celelalte puncte au fost create prin intermediul a cinci instrumente separate, la diferite distanțe în timp. Cercetătorii au folosit o metodă cunoscută sub numele de arheologie experimentală, în care se experimentează cu diverse instrumente istorice pentru a descoperi cum s-au format semnele, explică Interesting Engineering.
Potrivit experților, cea mai plauzibilă cauză a găurilor este că acestea au fost create în timpul producției sau reparației articolelor vestimentare, ceea ce sugerează că primii oameni purtau haine de piele. Doyon presupune că era făcută o gaură în pielea animalului pentru a crea o cusătură strânsă și apoi era folosit un instrument ascuțit pentru a forța un fir prin material.
O descoperire semnificativă
„Este o descoperire foarte semnificativă. Nu avem dovezi directe de haine în Pleistocen, așa că găsirea oricărei dovezi indirecte este valoroasă. Cele mai vechi fragmente de pânză care au supraviețuit datează de acum aproximativ 10.000 de ani”, spune Ian Gilligan, de la Universitatea din Sydney, Australia.
Această revelație ajută la rezolvarea enigmei din jurul inventării îmbrăcămintei croite. Ace cu ochi nu au fost descoperite în această zonă înainte de aproximativ 26.000 de ani în urmă, și, chiar și atunci, ele nu erau suficient de puternice pentru a străpunge în mod repetat pielea groasă, de unde a apărut întrebarea despre cum au reușit acești oameni preistorici să facă îmbrăcăminte care să li se potrivească.
Homo sapiens a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 42.000 de ani.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Vă recomandăm să citiți și:
Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, găsit în stare excepțională în Fâșia Gaza
Mayașii au construit „primul sistem de super-autostrăzi din lume”
Mâzgălituri găsite într-o carte veche de 1.300 de ani, descifrate cu ajutorul tehnologiei
Arheologii au descoperit că o pustnică din secolul XV, îngropată într-o poziție bizară, avea sifilis