Este greu să găsești o cultură umană care să nu fi sculptat în mediul înconjurător – iar deșerturile din Peninsula Arabică nu sunt o excepție.
Găsit de-a lungul coastei de nord-est a Qatarului, Al Jassasiya reprezintă o duzină de situri diferite de sculptură în piatră care prezintă sute și sute de sculpturi.
Al Jassasiya a fost descoperit oficial de un arheolog danez în 1957, dar situl a fost studiat sistematic în anii 1970, atunci când cercetătorii au numărat un total de 874 de sculpturi.
Una dintre imaginile recurente care apare printre petroglifele de la Al Jassasiya este reprezentată de ovale ciudate din care ies linii, care seamănă puțin cu niște insecte care se târăsc. Cu toate acestea, se crede că acestea reprezintă o barcă cu vâsle, văzută din punctul de vedere al unei păsări.
Cercetătorii au sugerat că bărcile înfățișează meșteșuguri de pescuit de perle, deoarece perlele erau exportate pe scară largă din această parte a lumii în Antichitate.
Alte teme comune sunt formele geometrice, simbolurile enigmatice și animalele, inclusiv struții și peștii. Există, de asemenea, o mulțime de „semne de cupe și inele”, care sunt modele găsite în arta preistorică din aproape toate părțile lumii.
Sculpturile sunt exemple de petroglife timpurii care datează din secolul al XV-lea d.Hr.
Situl este numit uneori Jebel Jassassiyeh. Numele provine probabil de la o perioadă în care această zonă ușor ridicată era folosită pentru a privi peste mare pentru a vedea navele care se apropiau.
Arta preistorică este adesea asociată cu picturile rupestre din Europa sau cu uriașele linii Nazca din America de Sud, dar Peninsula Arabică este decorată cu o multitudine de stiluri diferite – în special petroglife, care descriu imagini sculptate în stâncă.
Unele dintre cele mai impresionante au fost descoperite lângă Sakaka, în provincia al-Jawf din Arabia Saudită, care prezintă sculpturi de cămile în mărime naturală, scrie IFL Science.
Oamenii de știință cred că unele dintre aceste sculpturi de aici au fost create în urmă cu 8.000 de ani, ceea ce este excepțional de vechi pentru acest stil de opere de artă.
Cercetătorii au folosit chiar și sculpturi din deșertul saudit pentru a demonstra că în această parte a lumii au trăit unele specii sălbatice neașteptate.
Semnificația din spatele lui Al Jassasiya este puțin mai criptică decât cea a altor situri, dar arată că această parte a Peninsulei Arabe a fost cândva casa unei serii de culturi diverse și pline de viață.
Simboluri misterioase în deșertul din Qatar pot fi văzute doar de la mare înalțime
5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Qatar, gazda Cupei Mondiale
Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran