Climatul mediteranean antic ar putea fi reconstruit cu ajutorul mumiilor
Cercetătorii elvețieni reconstituie climatul mediteranean antic folosind mici artefacte din lemn atârnate pe rămășițe mumificate.
De-a lungul istoriei, clima Pământului a suferit fluctuații naturale. Deși nesemnificative în comparație cu criza actuală, aceste fluctuații ar fi fost totuși suficiente pentru a construi sau distruge imperii.
Potrivit unor studii recente, clima ar fi contribuit mai întâi la ascensiunea Imperiului Roman și apoi la căderea acestuia. Oamenii de știință din Basel și Geneva se străduiesc să reconstruiască climatul Egiptului antic guvernat de romani, în încercarea de a înțelege mai bine efectele pe care le-a avut acesta asupra istoriei unei regiuni sau a unui imperiu.
Lucrarea lor este publicată în International Journal of Wood Culture.
Cum reconstruiesc cercetătorii climatul mediteranean antic?
Echipa este ajutată în sarcinile sale de „pietre Rosetta” remarcabile, sub formă de etichete din lemn atașate mumiilor din epoca romană. Înainte de a-și trimite persoana iubită decedată la îmbălsămător, familiile atașau o etichetă care purta numele persoanei decedate, numele părinților acesteia și uneori un scurt mesaj religios către trup.
Etichetele erau o modalitate de a identifica decedatul, care nu ar mai fi putut fi recunoscut odată învelit în bandaje, și de a se asigura că îmbălsămatorii nu amestecau cadavrele, explică Phys.org.
Etichetele din lemn oferă mai multe informații decât doar identitatea lui Pkyris, fiul defunct al lui Besis și Senpnouth, sau regretata Tsenpetese, fiica lui Panahib. Ele conțin și informații prețioase despre climatul mediteranean antic din acea vreme, deoarece, ca toate artefactele din lemn, au inele de creștere.
Fiecare inel marchează trecerea unui an. Anii buni sunt indicați de inele largi, deoarece copacul a crescut mai repede. Inelele mai înguste pot fi dovezi ale anilor de secetă.
Este nevoie de o cantitate imensă de date
Evident, câteva bucăți de lemn nu sunt suficiente în sine pentru a reconstrui clima vremii. Ar fi necesar să se observe același model în câteva zeci de probe, cel puțin. Cu cât numărul de suprapuneri este mai mare, cu atât concluziile sunt mai fiabile. În plus, pentru a recrea subtilitățile fluctuațiilor climatice, este esențial să comparăm inelele de creștere ale mai multor specii de arbori cu răspunsuri diferite la condițiile climatice precum seceta sau căldura extremă.
„De aceea etichetele de mumie sunt ideale pentru scopurile noastre”, explică François Blondel, arheolog la Universitatea din Geneva. „Nu numai că există mii de exemplare în muzeele din întreaga lume, dar sunt făcute dintr-o mulțime de specii diferite de arbori, cum ar fi pin, chiparos, cedru și ienupăr”, a completat el.
În cadrul studiului, cercetătorul a analizat secvențele inelare a peste 300 de etichete. Apoi a identificat suprapunerile, cu alte cuvinte, cazurile în care secvențele de inele se potrivesc între ele.
Aceste suprapuneri oferă o schiță inițială a modului în care se prezenta climatul mediteranean antic din est, în Libanul modern, insulele grecești sau gura Nilului, zonele din care au fost recoltați copacii. Există câțiva ani buni și o succesiune nefericită de secete, dar datele complete sunt încă neclare, explică François Blondel.
„Nu putem încă atribui o dată precisă inelelor și evenimentelor pe care le înregistrează acestea”, spune el.
Evenimentele din istorie ne ajută să înțelegem lumea modernă
Următorul pas, în viitor, va fi așadar localizarea acestor evenimente în istorie. Cu puțin noroc, oamenii de știință vor găsi un exemplar databil. Apoi, căutând suprapuneri cu alte etichete din aceeași specie de copac și regiune, aceștia ar trebui să poată identifica data exactă. Dacă nu, va trebui să recurgă la datarea cu radiocarbon.
Prin combinarea mai multor eșantioane de lemn prelevate de-a lungul inelelor aceluiași specimen, este posibil să se reducă statistic incertitudinea de datare, practic la zero, în cel mai bun scenariu. Oamenii de știință mai trebuie să găsească specimenele potrivite și, mai ales, să obțină permisiunea muzeelor pentru analize invazive cu radiocarbon.
Acest studiu este un exemplu perfect al modului în care întrebările ridicate de istoria antică pot avea o importanță presantă pentru lumea modernă.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii au găsit dovezi de la una dintre cele mai vechi operații pe creier
Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?
Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, găsit în stare excepțională în Fâșia Gaza