De ce au crezut oamenii dintotdeauna în supranatural?
Religia este un fapt universal uman. De mii de ani, oamenii au avut credințe religioase și au participat la ritualuri religioase. De-a lungul istoriei, fiecare societate umană a prezentat un anumit tip de credință supranaturală sau religioasă.
De ce este religia atât de răspândită? Unul dintre motive are de-a face cu faptul că semnifică un instrument puternic de explicare.
Lumea este un loc misterios și era și mai misterios înainte de apariția științei moderne. Religia poate fi o modalitate de a da sens acestui mister. Această idee datează de la filosofi și teologi precum Henry Drummond și Friedrich Nietzsche, care au susținut amândoi ipoteza denumită „Dumnezeul golurilor”, în care intervenția divină a lui Dumnezeu este folosită pentru a explica lacunele din cunoștințele științifice, potrivit Phys.org.
Credințele supranaturale ale unora dintre societățile străvechi
De exemplu, societățile străvechi, chineză și coreeană, au căutat intervenția divină ca să justifice schimbarea conducătorilor lor, în timp ce egiptenii, aztecii, celții și poporul Tiv au folosit voința zeilor ca să explice ciclurile celeste.
O echipă internațională de cercetare a încercat să afle în ultimii cinci ani ce fel de lacune umple religia, analizând etnografii din societăți din întreaga lume și din întreaga istorie.
Cercetătorii au descoperit că societățile sunt covârșitor de predispuse să aibă credințe supranaturale, care se referă la fenomene „naturale”, mai degrabă decât la fenomene „sociale”.
Studiul a fost publicat în Nature Human Behaviour.
În total, eșantionul de cercetare a inclus documente istorice din 114 societăți diferite.
Acestea variau de la grupuri de vânători-culegători nomazi din Africa (cum ar fi poporul ǃKung), la societăți pescărești și horticole din Insulele Pacificului (cum ar fi populația din Insulele Trobriand), la societăți mari și „complexe”, cu tehnologie modernă și înregistrări scrise (cum ar fi societățile javaneză, malaeziană și turcă).
Cercetătorii au vrut să afle dacă explicațiile supranaturale se concentrau pe fenomene „naturale”, respectiv evenimente care nu au o cauză umană clară, cum ar fi bolile, dezastrele naturale și seceta sau dacă se concentrau pe fenomene „sociale” cauzate de oameni, cum ar fi războaiele, crimele și furturile.
De exemplu, poporul Cayapa din pădurile ecuatoriene atribuia fulgerele, un fenomen natural, spiritului Tunetului, care purta o sabie mare care strălucea atunci când o folosea în luptă.
Poporul Comanche din marile câmpii americane a explicat momentul războiului, un fenomen social, folosind visele vracilor.
Biblia caută să explice o varietate de fenomene sociale
Cercetătorii au descoperit că, aproape toate societățile pe care le-au studiat aveau explicații supranaturale pentru fenomene naturale precum bolile (96%), dezastrele naturale (92%) și seceta (90%). Câteva au avut explicații supranaturale pentru războaie (67%), crime (82%) și furturi (26%).
Biblia caută să explice o varietate de fenomene sociale. Povestea lui Cain și Abel explică originea crimei, în timp ce Cartea lui Iosua explică anumite cauze supranaturale ale războiului care a distrus orașul Ierihon.
Așadar, cum ar putea să fie explicat contrastul dintre explicațiile supranaturale din creștinismul modern și explicațiile supranaturale din rândul societăților tradiționale?
Autorii au descoperit că societățile dezvoltă mai multe explicații supranaturale pentru fenomenele sociale pe măsură ce devin mai mari și mai complexe. Societățile mai populate, cu monedă și mijloace de transport terestru, aveau mai multe șanse să explice evenimente precum furtul și războiul folosind principii supranaturale decât grupurile mici de vânători-culegători și horticultori.
S-ar putea să fie din cauză că oamenii se cunosc și au mai puțină încredere unii în alții în societățile mai mari, iar acest lucru se traduce prin credințe în vrăjitorie. Sau poate că oamenii din societățile complexe mai mari sunt mai preocupați de probleme precum războiul și furtul și, prin urmare, este mai probabil să dezvolte explicații supranaturale pentru acestea.
Studiul arată că societățile sunt mai predispuse să apeleze la religie ca să dea sens lumii sociale, pe măsură ce devin mai mari și mai complexe.
Vă mai recomandăm și:
Ce contează mai mult pentru români: munca, prietenii, distracţia sau religia?
Psihedelicele pot schimba credințele celor care experimentează cu astfel de droguri