Mai multe mâini retezate au dezvăluit o ceremonie macabră din Egiptul Antic
Analiza bioarheologică a unor mâini retezate găsite la Tell el-Daba, Egipt, în 2011, a arătat detalii înfiorătoare ale practicii egiptene antice de a lua mâinile drept trofee.
Practica era cunoscută din inscripții și reliefuri de pe morminte și temple, dar această descoperire a fost prima dovadă fizică a amputării mâinilor găsită în documentele arheologice egiptene.
Mâini drepte retezate de la 12 persoane (plus 6 degete suplimentare pentru un posibil maximum de 18 mâini drepte), 11 bărbați și o femeie, au fost dezgropate în vechea capitală hiksos din Avaris.
Acestea se aflau în trei gropi săpate în curtea unui palat în stilul Epocii Bronzului Mijlociu din perioada Hyksos (c. 1640–1530 î.Hr.). Mâinile provin de la 11 bărbați și probabil o femeie, cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani.
Opt dintre mâini au fost îngropate cu palma în jos, trei cu palma în sus. Degetele lor fuseseră întinse în mod deliberat înainte de înmormântare pentru a da un unghi exagerat între degetul mare și arătător, relatează The History Blog.
Nu există semne de tăietură sau de îndepărtare a țesuturilor moi, dar nu există niciun alt fragment de oase ale brațului inferior în groapă. Acest lucru indică faptul că mâinile au fost separate de brațul inferior prin tăierea tendoanelor încheieturii. Dacă este efectuată cu atenție de către un expert, această metodă nu lasă urme de tăiere.
Fie oamenii au tăiat aceste mâini pentru a le folosi drept ofrande, fie personalul templului a fost suficient de priceput și hotărât pentru a desprinde mâinile fără a lăsa urme. Tăierea mâinilor în luptă sau ca o mutilare judiciară ar fi lăsat cu siguranță urme.
Cum s-ar fi procedat pentru tăierea mâinilor?
În ceea ce privește procedura de detașare a mâinilor, se pot face două distincții principale: colectarea acestora de la cei recent decedați sau mutilarea persoanelor în viață. În ambele cazuri, mâinile trebuie să fi fost moi și flexibile atunci când au fost introduse în groapă. Adică fie înainte de apariția rigor mortis, fie după terminare.
Cercetarea a fost publicată în revista Scientific Reports.
Rigor mortis la mâini începe de obicei la 6-8 ore după moarte (există momente diferite pentru diferite părți ale corpului). Asta înseamnă că victimele vii au fost mutilate în timpul sau cu puțin timp înainte de ceremonie. Pare, însă, mult mai probabil că mâinile să fi fost puse după terminarea rigor mortis, între 24 și 48 de ore de la moarte.
Acest lucru indică faptul că mâinile au fost colectate și păstrate pentru o perioadă de timp înainte de a fi introduse în groapă. Mâinile au fost îngropate în timp ce erau încă intacte, tendoanele și ligamentele ținând elementele scheletice în locul lor inițial și rămânând suficient de suple pentru a se flexa pasiv sub stres. Această capacitate este afectată de factorii de mediu înconjurător, cum ar fi umiditatea și temperatura.
Mâinile retezate erau trofee luate de învingători
Hicsoșii au fost cei care au introdus tăierea mâinilor dușmanilor în Egipt și se pare că Egiptul i-a răsplătit în mod similar, tăind mâinile hicsoșilor după înfrângerea lor și îngrijind cu atenție aranjamentul pregătirii lor într-o ceremonie publică la palatul pe care cândva l-au stăpânit. În mod simbolic, gropile în care au fost îngropate mâinile mutilate se aflau în curtea palatului, chiar în fața sălii tronului.
Este puțin probabil ca mâinile tăiate să fi fost ale captivilor, deoarece acest lucru i-ar fi făcut să nu aibă valoare ca mărfuri. Acestea erau probabil mâinile drepte ale luptătorilor inamici. Actul de mutilare a adus asigurarea că aceștia nu se vor mai lupta niciodată și a afirmat dominația învingătorului asupra celor învinși.
Vă recomandăm să citiți și:
Medicii din secolul al XIX-lea foloseau lapte în transfuziile de sânge
Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?
Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, găsit în stare excepțională în Fâșia Gaza