Iulius Cezar a fost asasinat de aproximativ 40 de senatori romani în data de 15 martie, anul 44 î.Hr. Moartea lui Cezar a dus la o lungă serie de războaie civile care au adus sfârșitul Republicii Romane și apariția Imperiului Roman.
La 15 martie 44 î.e.n., Iulius Cezar a fost înjunghiat mortal la Roma, Italia. Cezar era dictatorul Republicii Romane, iar asasinii săi erau senatori romani, colegi politicieni care au contribuit la modelarea politicii și a guvernului roman.
Iulius Cezar a fost extrem de popular printre locuitorii Romei. A fost un lider militar de succes care a extins republica pentru a include părți din ceea ce sunt astăzi Spania, Franța, Germania, Elveția și Belgia.
Cezar a fost, de asemenea, un autor popular care a scris despre călătoriile, teoriile și opiniile sale politice.
Mulți membri ai Senatului, un grup de lideri politici numiți, au resimțit popularitatea și aroganța lui Cezar. După ce Cezar a obținut statutul de dictator pe viață în anul 44 î.Hr. acești oficiali au decis să dea lovitura supremă împotriva puterii sale.
Un grup de până la 60 de conspiratori a decis să-l asasineze pe Cezar la ședința Senatului din 15 martie, în zorii lui martie. Colectiv, grupul l-a înjunghiat pe Cezar de 23 de ori, ucigându-l pe liderul roman.
Moartea lui a avut, în cele din urmă, un impact opus celui sperat de asasinii săi. O mare parte a publicului roman i-a urât pe senatori pentru asasinat și au urmat o serie de războaie civile. În cele din urmă, nepotul și fiul adoptiv al lui Cezar, Octavian, a devenit liderul Romei. Acesta s-a autointitulat Octavianus Augustus.
Domnia lui Augustus a marcat sfârșitul Republicii Romane și începutul Imperiului Roman.
Tranziția Romei de la republică la imperiu a presupus ccă puterea s-a mutat de la o democrație reprezentativă la o autoritate imperială centralizată, împăratul deținând cea mai mare putere.
Un popor cunoscut pentru instituțiile sale militare, politice și sociale, romanii antici au cucerit suprafețe vaste de teren în Europa și în nordul Africii, au construit drumuri și apeducte și au răspândit latina, limba lor, pe scară largă, scrie National Geographic.
Un sistem de apărare dezvoltat de Iulius Cezar a fost descoperit în Germania