Erau vikingii înalți și tatuați sau această imagine este de inspirație Hollywoodiană? Care este adevărul despre tatuajele vikinge?
Tatuajele inspirate de vikingi reprezentând imagini nordice și rune au devenit la modă în ultima perioadă, dar vikingii chiar aveau tatuaje?
Nu există dovezi arheologice solide că tatuajele erau comune în epoca vikingilor, deoarece este rar ca pielea să rămână intactă timp de secole. Cu toate acestea, se știe din surse scrise că unii nordici ar fi putut fi fani ai artei corporale, scrie IFL Science.
Una dintre cele mai bune relatări despre tatuajele vikinge vine de la Ahmad ibn Fadlan, un călător musulman din secolul al X-lea care a fost trimis de la Bagdad pentru a lua legătura cu regele bulgarilor din Volga, o zonă din vestul Rusiei și Ucrainei moderne.
În această perioadă, zona găzduia un grup de oameni cunoscuți sub numele de vikingii din Volga, cuceritori și comercianți care se stabiliseră în zonă venind din Scandinavia.
În descrierea lui Fadlan, unul dintre aceste triburi, cunoscut sub numele de Rus, arăta în felul următor:
„Fiecare bărbat are un topor, o sabie și un cuțit și le ține pe fiecare lângă el în orice moment. Săbiile sunt late și canelate, de tip franc. Fiecare bărbat este tatuat de la unghii până la gât cu copaci sau figuri de culoare verde închis (sau verde, sau albastru-negru)”, se menționează în descriere.
„Nu am văzut niciodată exemplare fizice mai perfecte, înalte ca palmierii, blonde și roșii în obraji”, continua Fadlan.
Însă restul descrierii a fost mai puțin măgulitor, descriindu-i pe vikingii Rus drept „cea mai murdară dintre creaturile lui Dumnezeu”.
Există o dezbatere în legătură cu faptul dacă traducerea arabă a cuvântului „tatuaj” este corectă sau dacă descrie o altă formă de decorare corporală. Cu toate acestea, este sigur să presupunem că mulți vikingi Rus își decorau corpul cu un fel de pigment verde închis și albastru care înfățișa figuri, așa cum explică relatarea arabă.
De asemenea, este important de amintit că vikingii Rus erau doar un grup de vikingi și nu se știe dacă erau reprezentativi pentru întreaga cultură. Deoarece au fost în mare parte separați de culturile vikinge predominante din Scandinavia, acest lucru nu poate fi știut cu precizie.
În ceea ce privește dovezile fizice, acestea nu există aproape deloc. Pielea se degradează foarte ușor odată ce o persoană moare și rareori se păstrează timp de secole după înmormântare, cu excepția cazului în care este păstrată în anumite condiții, cum ar fi mumificare sau înghețare în permafrost.
Din păcate, nu s-au găsit niciodată vikingi în astfel de condiții. Cu toate acestea, există o serie de exemple de oameni din Europa din trecutul îndepărtat despre care s-a descoperit că aveau tatuaje.
În 1991, o mumie a „omului ghețurilor” veche de 5.300 de ani a fost descoperită de excursioniști în Alpii Ötztal, lângă granița italo-austriacă. Cercetătorii și-au dat seama rapid că trupul bărbatului de 45 de ani, botezat Ötzi, era acoperit cu peste 60 de tatuaje. Se crede că cernelurile pentru piele au avut un fel de intenție spirituală sau medicinală, fiind concepute pentru a ameliora toate tipurile de afecțiuni.
Dar Ötzi nu era viking. Cu toate acestea, această descoperire unică sugerează că practica tatuajului în Europa premodernă este veche și răspândită. Împreună cu relatarea scrisă a lui Fadlan, ar putea sugera că imaginea vikingilor fiind războinici înalți și tatuați poate că nu este prea greșită.
O femelă de urs, prinsă în permafrost timp de 3.500 de ani, a fost supusă unei necropsii
Ce reprezintă semnele în formă de cruce găsite pe craniul unei femei din perioada bizantină?
Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, găsit în stare excepțională în Fâșia Gaza