O tinctură din plante, consumată acum mai mult de 1.300 de ani în curțile regale din insula Java, cunoaște acum o versiune modernă, creată de tinerii din Indonezia.
Pe străzile din centrul insulei Java, femeile își aduc zilnic coșurile din bambus și descarcă sticlele pline cu jamu, un elixir preparat în casă.
Mâinile lor sunt deja îngălbenite din cauza turmericului pe care l-au măcinat folosind mojaruși pistil.
Acestei tincturi i-au mai fost adăugate și alte ingrediente: rizomi, fructe, frunze, rădăcinoase și scoarță de copac.
Vânzătorii de jamu (sau jamu gendong, în limbajul local) se plimbă pe străzi și se opresc doar atunci când clienții însetați le cer o astfel de infuzie. Însă indonezienii nu consideră că băutura ușor amăruie este bună doar pentru potolirea setei. În limba veche, „jamu” înseamnă „rugăciune pentru sănătate”, notează BBC.
Licoarea este o parte importantă din cultura Indoneziei, de aceea a fost și nominalizată pentru lista UNESCO – patrimoniu cultural imaterial.
„La bază, jamu este un medicament homeopat; dacă extindem discuția, jamu este o reflexie cu privire la modul în care o cultură menține starea de bine pentru generații întregi”, a spus Metta Murdara, autorul unei cărți dedicate băuturii.
O istorie bogată se află în spatele acestui elixir, care datează din vremurile regatului Mataram (secolele VIII-X). Inițial, jamu era băutura prezentă pe mesele de la curțile regale, dar vracii au fost cei care au adus-o și în sate – din acel moment, rețetele au fost transmise de la o generație la alta.
„Eu cred că jamu este din vremurile în care oamenii trăiau în sălbăticie și își procurau din pădure tot ce aveau nevoie pentru a se vindeca – fie că este vorba despre o anumită frunză sau o floare. Este vorba despre un medicament indigen”, a spus Vanessa Kalani, una dintre localnicele care prepară jamu.
Oamenii prepară mai multe variante de băutură, fiecare dintre ele având proprietăți diferite – de exemplu, unele calmează durerile menstruale, altele scad tensiunea arterială. Cei mai mulți văd, însă, băutura mai degrabă drept o măsură de prevenție decât un tratament. Ei consideră că jamu ajută mintea, sufletul și trupul.
O băutură similară a fost identificată și în Malaezia (numită ramuan sau ramu), despre care oamenii cred că are proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe.
Nu a durat mult și generația nouă de artizani au venit cu o contribuție modernă.
De exemplu, Jony Yuwono, proprietarul unei cafenele din Jakarta, spune că băutura care datează din secolul al VIII-lea este servită de un barista: clienții primesc un latte auriu (un amestec dintre jamu și cafea). Versiunea modernă nu este preparată cu mojar și pistil, așa cum o fac bătrânii, ci s-a recurs la aparatura de astăzi: râșniță electrică, espressor sau presă franceză.
Băutura care nu provoacă mahmureală ar putea fi mai aproape decât credem
Test de cultură generală. Din ce plantă este făcută băutura japoneză Sake?
Pierderea părului la bărbați, asociată cu o băutură foarte populară
Băutura care îți împiedică oasele să îmbătrânească. Cât de des o consumi?