Povestea șocantă a mamei lui Leonardo da Vinci, răpită și înrobită pe când era doar o adolescentă
Mama lui Leonardo da Vinci a fost răpită și înrobită pe când era doar o adolescentă, în Caucaz, iar apoi a fost trimisă în Italia, sugerează o nouă analiză a unor documente vechi de aproape 600 de ani.
Documentele, descoperite de un istoric italian, sugerează că mama lui da Vinci, Caterina, a fost răpită din casa ei de pe malul Mării Negre, în regiunea istorică Karaciai-Cerchezia, înainte să fie trimisă spre Veneția, potrivit Live Science.
Dacă analizele sunt corecte, ar însemna că Leonardo da Vinci, considerat unul dintre cei mai mari pictori și oameni de știință ai Renașterii italiene, a fost doar pe jumătate italian. Carlo Vecce, profesor de literatură italiană la Universitatea „L’Orientale” din Napoli, cel care a găsit documentele a folosit descoperirea ca subiect al unui roman istoric. Cartea, numită „Il Sorriso di Caterina” sau „Zâmbetul Caterinei, mama lui Leonardo” conține detalii precise din punct de vedere faptic din cercetările sale.
Leonardo da Vinci s-ar fi născut în afara căsătoriei
„Mama lui Leonardo a fost o roabă din poporul cherchezilor. A fost luată de acasă, din Munții Caucaz, vândută și revândută de câteva ori în Constantinopol, apoi în Veneția, înainte să ajungă într-un final în Florența. Acolo a întâlnit un notar tânăr, Piero da Vinci, care a fost tatăl lui Leonardo”, a spus profesorul Vecce la o conferință de presă din martie.
Cunoscut cel mai bine pentru pictarea tabloului Mona Lisa, da Vinci a fost un artist, arhitect, inventator, anatomist, inginer și om de știință. El a umplut zeci de caiete secrete cu observații științifice, invenții și observații anatomice. Pe lângă desenele detaliate ale anatomiei umane, caietele sale conțin proiecte de biciclete elicoptere, tancuri și avioane.
Cercetările asupra istoriei familiei lui da Vinci sunt dificile, deoarece până acum, doar strămoșii tatălui său au putut fi urmăriți corepunzător. Alții au sugerat că mama lui da Vinci era o orfană care trăia într-o fermă abandonată atunci când l-a întâlnit pe Piero da Vinci.
Dar singurul fapt bine cunscut despre familia celebrului polimat este că părinții săi nu erau căsătoriți, iar el s-a născut în afara căsătoriei, în orașul toscan Anchiano și că acesta a fost fiul notarului Piero da Vinci și al unei femei numite Caterina.
„Notarul care a eliberat-o pe Caterina a fost aceeași persoană care a iubit-o ca sclavă”
Vecco a descoperit în Arhivele de Stat din Florența anumite documente necunoscute până acum. Printre acestea se găsește și un certificat în latină, semnat de Piero da Vinci și datat la 2 noiembrie 1452, prin care o elibera pe Caterina din sclavie. Cu un an înainte, în 1451, Caterina l-a întâlnit pe Piero după ce a fost cumpărată de un cavaler florentin, pentru a lucra ca asistentă medicală, a spus Vecce.
„Notarul care a eliberat-o pe Caterina a fost aceeași persoană care a iubit-o atunci când ea era încă o sclavă și cu care a avut acest copil”, a precizat profesorul.
Vecce a mai spus că el crede că Piero era emoționat în timp ce scria documentul, adăugând mici greșeli care ar fi putut să trădeze nervozitatea sa deoarece era o infracțiune să lași însărcinată sclava altei persoane.
„Reconstrucția lui Vecce este extrem de convingătoare. Cu siguranță este cea mai covingătoare reconstrucție formulată până acum”, a spus Paolo Galluzzi, istoric al științei și președinte de onoare al Muzeului Galileo din Florența.
Caterina ar fi putut fi o țărancă orfană, sugerează altă teorie
Nu toți istoricii sunt însă convinși de teorie.
Martin Kemp, profesor emerit de Istoria Artei la Universitatea Oxford din Anglia, care a sugerat că mama lui Leonardo da Vinci a fost o țărancă orfană, a spus că numele de Caterina era unul comun pentru femeile sclave convertite cu forța la Creștinism, așa că documentele s-ar putea referi la altcineva.
Vă mai recomandăm și:
Vicente Lusitano, marele compozitor de culoare al secolului XVI șters din istorie
Caterina de’ Medici, personalitate influentă din timpul războaielor religioase ale Franței
Leonardo da Vinci și bărbații pe care „geniul Renașterii” i-a iubit