Uneltele din piatră ale oamenilor străvechi, surprinzător de similare cu cele folosite de macacii de astăzi
Macacii comuni (Macaca fascicularis) din Parcul Național Phang Nga din Thailanda folosesc unelte din piatră ca să spargă nucile cu coajă tare, arată o cercetare bazată pe o analiză a primatelor.
În acest proces, maimuțele sparg adesea pietrele folosite pe post de ciocan și nicovale. Ansamblul de pietre sparte rezultat este substanțial și răspândit în tot peisajul. În plus, multe dintre aceste artefacte prezintă aceleași caracteristici care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a identifica uneltele de piatră realizate intenționat în unele dintre cele mai vechi situri arheologice din Africa de Est.
„Abilitatea de a crea în mod intenționat unelte ascuțite din piatră este un moment crucial în evoluția hominizilor. Înțelegerea felului și a momentului în care a avut loc acest lucru este o întrebare care este de obicei investigată prin studierea artefactelor și a fosilelor din trecut”, a precizat principalul autor, Tomos Proffitt, cercetător la Institutul de Antropologie Evolutivă Max Planck din Germania, conform EurekAlert.
Uneltele din piatră produse de macaci, greu de distins de cele ale oamenilor
Proffitt a subliniat că studiul asupra abilității macacilor arată că fabricarea uneltelor din piatră nu este o practică unică pentru oameni și pentru strămoșii noștri.
„Faptul că acești macaci folosesc unelte din piatră ca să prelucreze nucile nu este surprinzător, deoarece ei folosesc unelte și ca să aibă acces la diverse fructe de mare. Ceea ce este interesant este că, creând unelte, aceștia produc în mod accidental o arhivă arheologică substanțială a lor, care este parțial imposibil de distins de unele artefacte lucrate de oameni”, a explicat Tomos Proffitt.
Prin compararea fragmentelor de piatră produse accidental de către macaci cu cele din cele mai străvechi situri arheologice, cercetătorii au putut să arate că multe artefacte făcute de maimuțe se încadrează în categoria celor asociate în mod normal cu hominizii.
„Faptul că aceste artefacte pot fi create prin spargerea nucilor are implicații asupra comportamentelor pe care le asociem cu fulgii cu muchii ascuțite din arhivele arheologice”, a subliniat Jonathan Reeves, coautor al studiului.
Noi indicii despre originea și evoluția uneltelor din piatră
Uneltele din piatră create de maimuțe, recent descoperite, oferă noi perspective asupra modului în care ar fi putut apărea prima tehnologie a strămoșilor noștri și că originea sa ar fi putut fi legată de un comportament similar de spargere a nucilor. Acesta ar putea fi mult mai vechi decât cele mai de demult înregistrări arheologice, potrivit cercetătorilor.
„Această descoperire arată modul în care primatele în viață îi pot ajuta pe cercetători să investigheze originea și evoluția folosirii uneltelor în propriul nostru neam”, a spus Lydia Luncz, autor principal al studiului publicat în jurnalul Science Advances.
Vă mai recomandăm și:
Legăturile dintre două mari puteri antice, dezvăluite de rămășițele unei maimuțe
Ce alte animale au intrat în Epoca de Piatră?
Unelte antice de piatră, găsite în China, sunt cele mai timpurii dovezi ale recoltării de orez
Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul