Medicina medievală: De ce ne întoarcem la lipitori și larve pentru tratarea bolilor?
Creșterea rezistenței la antibiotice forțează medicii să depună și mai multe eforturi pentru a descoperi noi tratamente revoluționare pentru a combate infecțiile. Însă unii oameni de știință aleg să se întoarcă la alternativele din trecut, care s-au dovedit a fi eficiente.
Se crede că triburile străvechi de aborigeni foloseau viermii pentru a trata rănile grave, o practică despre care unii academicieni spun că a fost folosită încă de „la începuturile civilizației”, notează The Guardian.
Sute de ani mai târziu, aceste insecte încă sunt folosite pentru a se lupta cu alte insecte.
Ne aflăm, acum, într-o epocă unde bacteriile au devenit rezistente la multe antibiotice, iar larvele sunt o alternativă pentru medicina modernă, care ajută la prevenirea infecțiilor consumând țesutul mort și bacteriile. În perioada 2007 – 2019, numărul pacienților tratați cu larve în spitalele din Marea Britanie a crescut cu 47%.
Larvele, utile în tratarea rănilor grave
Se pare că ne aflăm, în prezent, într-o epocă în care roboții pot înlocui cu succes șoldul unui pacient, dar putem folosi, în continuare, metode străvechi.
„Este acel element tabu care îi împiedică pe mulți să folosească tehnica aceasta. Dar mulți practicieni, odată ce au încercat-o prima oară – chiar dacă a fost ultima lor soluție de pe listă – au văzut că poate funcționa”, a spus Ronald Sherman, cel care a documentat și scris, în 1990, despre terapia cu larve.
Studiile au arătat că larvele închid rănile și facilitează vindecarea mai rapid decât terapiile convenționale. Iar aceste larve se hrănesc exclusiv cu țesutul mort. De aceea, metoda este folosită și respectată astăzi în spitalele din lume.
Ferma de lipitori trimite zeci de mii de paraziți spitalelor
Între timp, o fermă din Wales furnizează un alt ajutor pentru medicii care nu refuză soluții alternative: 60.000 de lipitori medicinale sunt trimise, anual, rețelei de spitale publice din Marea Britanie. Chiar dacă mulți dintre noi își imaginează că folosirea acestor vietăți care sug sângele nu a mai fost folosită din Evul Mediu, acestea reprezintă un ajutor de nădejde și astăzi.
Lipitorile eliberează un compus chimic care subțiază sângele și previne coagularea, ceea ce înseamnă că pot preveni cangrena prin îmbunătățirea circulației sangvine acolo unde este nevoie. Astfel, paraziții pot preveni amputarea unui membru în urma unor accidente grave, de exemplu.
Mierea poate combate infecțiile
Pentru a trata rănile, vracii din Egipt foloseau, acum mii de ani, mierea. Și pentru că era eficientă, metoda este utilizată și astăzi. Medicii folosesc diferite amestecuri pe bază de miere pentru pacienți.
Iar în luna septembrie a anului trecut, specialiștii de la Universitatea din Manchester au subliniat că substanța lipicioasă ar trebui să fie considerată o alternativă de nădejde la medicamentele antimicrobiene.
„Un lucru este cert: creșterea rezistenței la antibiotice, la nivel global, stimulează dezvoltarea de noi terapii alternative pentru a combate infecțiile. Noi credem că mierea are un rol în acest sens”, a spus Yupanqui Mieles, cercetător la Universitatea din Manchester.
În anii ce urmează, se poate ca și mai multe metode ale medicinei străvechi să revină în spitale. Până atunci, acestea sunt în continuare folosite pentru pacienții secolului XXI.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Dovezi ale luxului și opulenței medievale, descoperite la bordul unei epave faimoase din Suedia
Un mare oraș medieval avea un sistem de apă ingenios pe timp de secetă
Un pandantiv medieval plin de oase ar putea conține moaștele unor sfinți
Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia