Arheologii din Franța au dezvăluit că o așezare veche de 6.000 de ani a fost casa celor care au construit primele monumente megalitice din Europa.
Primul sit rezidențial cunoscut a aparținut unora dintre cei care au construit primele monumente megalitice din Europa, potrivit dr. Vincent Ard, de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică și unei echipe de experți din provincia Charente.
După cum a relatat Arkeonews, constructorii neolitici din centrul-vest al Franței au creat o serie de structuri megalitice, cum ar fi tumuli în formă de movile și „dolmene”, care sunt morminte cu o singură cameră susținute de doi sau mai mulți megaliți verticali. În timp ce urmele caselor lor au fost mai greu de găsit până acum, aceste monumente de piatră sunt evidente și i-au rezistat trecerii timpului.
„Se știe de mult timp că cei mai vechi megaliți europeni au apărut pe coasta Atlanticului, dar habitatele constructorilor lor au rămas necunoscute”, a spus dr. Vincent Ard.
Publicat în Antiquity în februarie, studiul a demonstrat că un gard care împrejmuiește o serie de structuri din lemn a fost construit în mileniul al V-lea î.Hr. Cercetătorii au concluzionat că acestea sunt cele mai vechi structuri din lemn din zonă și prima așezare care a existat în același timp cu constructorii de monumente neolitice.
În vârful unui mic deal înconjurat de acest zid, au fost descoperite cel puțin trei locuințe, fiecare măsurând aproximativ 13 metri lungime. Arheologii au folosit datarea cu radiocarbon pentru a investiga legătura dintre două situri situate în Le Peu.
Locuitorii din Le Peu au construit monumente memoriale pentru cei decedați, dar au petrecut și mult timp și energie pentru a-i proteja pe cei vii. Situl a fost găsit pe un promontoriu mărginit de o mlaștină, conform analizei paleosolului care a fost recuperat din zonă. Un zid de palisadă care înconjura situl a întărit aceste apărări organice, scrie Interesting Engineering.
„Situl relevă existența unor arhitecturi monumentale unice, probabil defensive. Acest lucru demonstrează o creștere a tensiunilor sociale din Neolitic”, a spus dr. Ard.
Totuși aceste apărări formidabile ar fi putut fi insuficiente, deoarece toate structurile din Le Peu par să fi ars și să fi fost distruse aproximativ în 4400 î.Hr. Dar această distrugere a ajutat la conservarea sitului.
Dr. Ard și echipa sa sunt, prin urmare, optimiști că cercetările ulterioare din Le Peu vor continua să aducă lumină asupra vieților unor indivizi ale căror singure contribuții cunoscute la istoria omenirii sunt memorialele.
O sabie de bronz, considerată timp de un secol o replică, s-a dovedit a fi autentică
O fabrică de topoare din obsidian, veche de peste un milion de ani, descoperită în Etiopia
Mumia unui „băiat de aur” a dezvăluit cât de minuțioase erau ritualurile egiptenilor antici
Craniu de balenă enorm, vechi de 12 milioane de ani, dezgropat de un vânător de fosile