Un sarcofag vechi de 2.000 de ani, căptușit cu plumb și datând din epoca romană, a fost descoperit de arheologii care lucrează în Fâșia Gaza. Situat la doar 500 de metri de mare, de-a lungul coastei nordice a Fâșiei Gaza, sarcofagul face parte dintr-o necropolă romană de mari dimensiuni, care a fost descoperită abia anul trecut.
Proiectul săpăturii este supervizat de Première Urgence Internationale, o organizație umanitară franceză, care sprijină proiectele de conservare a patrimoniului cultural din Gaza, în cadrul unui program numit INTIQAl și este finanțat de British Council, a declarat Jehad Yasin, de la Ministerul palestinian al Turismului și Antichităților.
Până în prezent, în vechiul sit de 3.500 de metri pătrați au fost descoperite 90 de morminte individuale și colective, dar experții cred că acesta este special, aparținând probabil unei persoane importante.
Această teorie se bazează pe locația înmormântării, a explicat Yasin, dar poate că o astfel de concluzie este întărită și de ideea că, în epoca romană, ca și în secolele următoare, sicriele de plumb erau considerate un mod „elegant și scump” de a fi înmormântat, a declarat Laura Burnett, de la Portable Antiquities Scheme din Marea Britanie, conform IFL Science.
Deocamdată, însă, va trebui să așteptăm pentru a vedea cine a fost înmormântat într-un mod atât de remarcabil, o declarație a Ministerului palestinian al Turismului și Antichităților confirmând că sarcofagul nu a fost încă deschis. În schimb, sicriul a fost pus într-un container de protecție din lemn, pregătit ca să fie studiat în continuare de experți locali și internaționali.
Potrivit lui Yasin, analizarea rămășițelor, care va include identificarea oaselor, va dura probabil în două luni.
În ciuda tulburărilor care sunt aproape sinonime cu regiunea, starea sarcofagului a fost aproape „excepțională”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. Acest lucru se datorează faptului că a rămas sigilat și închis pe tot parcursul celor 2.000 de ani petrecuți sub sol.
Deși însăși descoperirea necropolei pare să fie o descoperire uluitoare, aceasta a fost găsită în 2022 de un grup de muncitori în construcții la un proiect de locuințe, existența sa este departe de a fi surprinzătoare. Fiind un punct comercial pentru multe civilizații de-a lungul istoriei, Fâșia Gaza este atât de plină de relicve antice încât oamenii se pare că se împiedică literalmente de ele. Numai anul trecut am văzut atât o parte dintr-o statuie veche de 4.500 de ani a unei zeițe canaanite descoperită pe câmpul unui fermier, cât și un mozaic bizantin ornamentat descoperit din greșeală în timpul plantării unui copac.
Nu este de mirare, deci, că echipa care a făcut noua descoperire spune că se așteaptă să găsească mai multe în necropolă. Până acum, în timpul săpăturilor actuale, au fost deschise doar zece morminte și, potrivit lui Yasin, există probabil multe sarcofage care așteaptă să fie dezgropate.
O scrisoare de dragoste a fost găsită în sarcofagul unui general al lui Alexandru cel Mare
Arheologii au descoperit sarcofagul unui oficial de rang înalt din timpul lui Ramses al II-lea
Arheologii au descoperit un copil îngropat cu 142 de câini, într-o necropolă egipteană antică
Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara