Mayașii erau incredibil de avansați, dar asta nu este o noutate. Măsurarea întinderii civilizației lor s-a dovedit întotdeauna dificilă, deoarece o mare parte din aceasta este ascunsă sub pădurile tropicale impenetrabile și dense din Guatemala. În prezent însă, cu ajutorul sistemului LiDAR (light detection and ranging), oamenii de știință au descoperit o rețea de 800 de așezări mayașe și o rețea de „super- autostrăzi” interconectate.
Aceste vechi străzi cuprind diguri din piatră ridicată și, conform unui nou studiu publicat în revista Ancient Mesoamerica, alături de cele peste 400 de orașe, orășele și sate pe care le leagă, implică un nivel de organizare avansat pentru civilizația mayașă preclasică.
„Acesta este primul sistem de super-autostrăzi din lume pe care îl avem”, a declarat autorul principal al studiului, Richard Hansen, profesor de antropologie la Universitatea de Stat din Idaho, SUA, potrivit Futurism.
Cunoscute sub numele de sacbes, care înseamnă „drumuri albe”, acestea se ridicau deasupra terenurilor încâlcite și uneori mlăștinoase ale pădurilor. În perioada lor de glorie, aceste drumuri erau smălțuite cu un strat de tencuială albă, care ajuta amestecul de lut și piatră să pară mai vizibil la lumina Lunii.
Cercetătorii au identificat până în prezent în cadrul studiului aproximativ 177 de kilometri de drumuri, unele dintre acestea având o lățime de 33 de metri. Un drum de piatră albă, imaculată și strălucitoare, atât de înalt deasupra solului, trebuie să fi fost un drum glorios în trecut.
Marcello Canuto, profesor de antropologie la Universitatea Tulane, din SUA, a cărui lucrare a fost citată în studiu, a spus că ridicarea drumurilor sacbes „reprezenta o muncă ce implica mulți oameni și multă coordonare”.
„Acestea sunt proiecte de lucru complexe, care ar fi necesitat coordonare și o anumită formă de ierarhie”, a spus Canuto.
Potrivit studiului, o astfel de infrastructură avansată presupune „o putere de organizare omogenă a mii de lucrători”, de la „producători de var, specialiști în mortare și cariere, arhitecți, specialiști în logistică și achiziții agricole, o implementare a legii și oficiali religioși”.
Cu toate acestea, chiar dacă este unul dintre cele mai mari studii efectuate până în prezent asupra zonelor joase mayașe, descoperirea ilustrează cât de vastă ar putea fi încă o rețea a acestei civilizații dispărute.
Mayașii gestionau comerțul independent de conducătorii lor
Un studiu pune la îndoială ipoteza că mayașii ar fi dispărut din cauza secetelor
Top 10 cele mai vechi civilizații care au existat pe Pământ
Civilizațiile străvechi foloseau afrodiziace cu efecte fatale