Arheologii au descoperit fluturașul de salariu al unui soldat roman
Arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) au descoperit „fluturașul de salariu” al unui soldat roman pe o bucată de papirus în timpul săpăturilor de la Masada.
Masada este o fortăreață și un palat antic, construit de regele Irod cel Mare între anii 37 și 31 î.Hr. și se situează pe un platou cu vedere la Marea Moartă în Districtul de Sud al Israelului.
În timpul Primului Război Evreo-Roman, numit și Marea Revoltă, Masada a fost capturat de Sicarii (însemnând „omul-pumnal”), un grup dispărut al zeloților evrei și unul dintre cele mai timpurii grupuri organizate care s-au specializat în actul de a asasina, explică Heritage Daily.
Istoria Masadei
În anul 72 d.Hr., legiunea X Fretensis, comandată de Lucius Flavius Silva, a mărșăluit spre Masada pentru a sparge rezistența Sicarii. Legiunea a fost susținută de mai multe unități auxiliare și prizonieri de război evrei (însumând aproximativ 15.000 de bărbați și femei, conform relatărilor istoricului romano-evreu Iosephus Flavius).
Romanii au înconjurat Masada cu un zid de asediu circumvalat, care se întinde pe 10 kilometri în jurul platoului montan, susținut de o serie de tabere fortificate și de forturi temporare.
După mai multe încercări de a trece de apărarea din Masada, romanii au construit o rampă de asediu uriașă care a ridicat partea de vest a cetății până la o înălțime de 61 de metri. Un turn de asediu și un berbec au fost mutate încet pe rampă unde, pe 16 aprilie 73 d.Hr., zidurile Masada au fost străpunse.
Evenimentele care au urmat i-au divizat pe istorici și pe arheologi. Potrivit lui Iosephus : „a fost prin voia lui Dumnezeu și prin necesitate, ca (Sicarrii) să moară” și că apărătorii au tras la sorți și s-au omorât unul pe celălalt pe rând, până la ultimul om (deoarece Iudaismul interzice sinuciderea).
Iosephus a mai spus că liderul lor, al lui Eleazar ben Ya’ir, a ordonat ca toate proviziile să fie distruse, pentru a le demonstra romanilor că au ales sfidător moartea în locul sclaviei.
Cum arată „fluturașul de salariu” al unui soldat roman?
Săpăturile efectuate de IAA au găsit fluturașul de salariu al unui soldat roman (unul dintre cele trei astfel de documente legionare descoperite în întregul Imperiu Roman), eliberat unui soldat legionar roman din perioada primului război evreo-roman din anul 72 d.Hr. Cecul de plată este unul dintre 14 suluri latine găsite la Masada de către arheologi, dintre care 13 au fost scrise pe papirus și unul pe hârtie de pergament.
Fluturașul de plată oferă un rezumat detaliat al salariului unui soldat roman pe două perioade de plată (dintre cele trei pe care le avea anual), inclusiv diferitele deduceri care i-au percepute.
„Fluturașul de salariu includea deduceri pentru cizme și o tunică de in și furaj de orz pentru calul său”, a declarat dr. Oren Ableman, curator-cercetător principal la Unitatea pentru Manuscrisurile de la Marea Moartă din cadrul IAA.
Ce surse de venit suplimentare aveau soldații romani?
„În mod surprinzător, detaliile indică faptul că deducerile aproape au depășit salariul soldatului. În timp ce acest document oferă doar o privire asupra cheltuielilor unui singur soldat într-un anumit an, este clar că, având în vedere natura și riscurile postului, soldații nu au rămas în armată doar pentru salariu”, a adăugat dr. Ableman.
Potrivit dr. Ableman, „s-ar putea ca soldaților să li se fi permis să jefuiască în campaniile militare. Alte sugestii posibile apar din trecerea în revistă a diferitelor texte istorice păstrate în Laboratorul de Manuscrisuri de la Marea Moartă al Autorității pentru Antichități din Israel”.
„De exemplu, un document descoperit în Peștera Literelor din Nahal Hever din vremea revoltei Bar Kokhba (132–135 d.Hr.), aruncă lumină asupra unor ‘joburi’ secundare pe care soldații romani le făceau pentru a câștiga bani în plus”, spune cercetătorul.
„Acest document este un act de împrumut semnat între un soldat roman și un rezident evreu, soldatul plătindu-i rezidentului o dobândă mai mare decât cea legală. Acest document întărește înțelegerea că salariile soldaților romani ar fi putut fi mărite prin surse suplimentare de venit, făcând serviciul în armata romană mult mai profitabil”, a concluzionat expertul.
Vă recomandăm să citiți și:
Lucrările la metroul din Salonic scot la lumină istoria bogată a orașului antic
Ruinele de pe Muntele Tlaloc sunt un observator antic, au descoperit arheologii
O comoară cu alte 5.000 de comori. Cum a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon?
Istoria genetică a Scandinaviei arată contribuția dominantă a vikingilor la populația actuală