O urmă de dinozaur găsită în Regatul Unit a doborât toate recordurile

22 02. 2023, 19:00

Un dinozaur carnivor uriaș probabil s-a odihnit sau s-a ghemuit în Yorkshire în urmă cu 166 de milioane de ani, lăsând în urma sa dovezi incontestabile. Această urmă de dinozaur găsită în Yorkshire se află de-a lungul „Coastei dinozaurilor” din Regatul Unit.

Această urmă de dinozaur găsită în Yorkshire datează din Jurasic, măsoară aproape un metru în lungime și este cea mai mare de acest fel găsită în comitat.

Mii de urme de dinozauri și multe fosile au fost recuperate de-a lungul anilor de-a lungul coastei Yorkshire. Dar această descoperire a fost făcută în aprilie 2021 de către arheologul local Marie Woods, în timp ce mergea de-a lungul coastei.

O urmă de dinozaur găsită în Yorkshire este cu adevărat deosebită

„Nu îmi venea să cred ceea ce văd. Am văzut câteva amprente mai mici la ieșirile cu prietenii, dar nimic de genul acesta”, a spus Woods într-o declarație.

Woods este coautoarea unui studiu care descrie urma care a fost publicat în jurnalul Proceedings of the Yorkshire Geological Society.

Woods l-a contactat pe paleontologul dr. Dean Lomax, de la Universitatea din Manchester, pentru a-i afla părerile despre ceea ce a găsit ea în Burniston Bay, la aproximativ 5 kilometri nord de Scarborough. Chiar cu o zi înainte, Lomax a împărtășit o imagine a unei urme de dinozaur găsită în aceeași zonă în 2006.

„Marie m-a contactat în timp ce era jos pe plajă, cu fosila în fața ei”, a spus dr. Lomax.

„La început, ca să fiu complet sincer, am crezut că este un fel de glumă. Faptul că Marie a văzut urma pe plajă părea imposibil. În plus, Marie este arheolog, iar ea și cu mine am glumit mereu că într-o zi va face o descoperire paleontologică uimitoare”, a spus el.

Megalosaurus

Urma cu trei degete este una dintre cele șase care se găsesc în zonă, iar prima a fost găsită în 1934, scrie CNN.

„Această descoperire importantă aduce dovezi suplimentare că giganții care se hrăneau cu carne au cutreierat odată această zonă în timpul Jurasicului”, a spus John Hudson, geolog local și autor principal al studiului.

„Tipul de urmă, combinat cu vârsta, sugerează că urma a fost făcută de un dinozaur feroce asemănător Megalozaurului, cu o înălțime posibilă a șoldurilor între 2,5 și 3 metri”, a spus Hudson.

Megalosaurus a fost primul dinozaur oficial din lume, numit în 1824 după oasele descoperite în comitatul Oxfordshire din Anglia, a spus Lomax.

Dinozaurul carnivor, unul dintre cei mai mari prădători ai timpului său, avea un craniu mare înarmat cu dinți ascuțiți și zimțați, iar corpul său atingea o lungime de 8-9 metri.

Această urmă de dinozaur găsită în Yorkshire a ajuns în siguranță într-un muzeu

Preocupată că urma ar putea fi erodată mai mult dacă este lăsată de-a lungul coastei, echipa a aranjat ca aceasta să fie mutată în siguranță. Colecționarii de fosile Mark, Aaron și Shae Smith au colectat cu atenție urma și au donat-o către Scarborough Museum and Galleries.

„Le suntem incredibil de recunoscători lui Mark, Aaron și Shae pentru că au salvat acest exemplar important și ne-au asigurat că a fost salvat pentru știință. Acum că specimenul a fost studiat, există planuri ca acesta să fie expus public, pentru a stârni imaginația următoarei generații de vânători de fosile”, a spus Lomax.

Hudson și Lomax au reușit să studieze urma în detaliu odată ce aceasta a fost relocată, ceea ce le-a permis cercetătorilor să afle mai multe despre dinozaurul care a lăsat-o. Cei doi au analizat forma urmei, numărul degetelor de la picioare și urmele ghearelor, precum și amprentele făcute de pielea dinozaurului.

Cum stătea dinozaurul atunci când a lăsat urma?

„Cea mai interesantă caracteristică a urmei noastre este o porțiune lungă păstrată în spatele piciorului, care este o impresie a ceea ce numim metapodium”, a spus Lomax.

„Prezența acesteia ar putea sugera că marele nostru mâncător de carne stătea ghemuit în noroi, înainte să se ridice și să plece. Este distractiv să cred că acest dinozaur s-ar fi putut plimba de-a lungul unei câmpii de coastă noroioase într-o după-amiază leneșă de duminică în Jurasic”, spune cercetătorul.

„Coasta dinozaurilor”

Hudson și Lomax au lucrat în cadrul studiului și cu geologul Dr. Mike Romano, de la University of Sheffield. Romano a colectat și studiat sute de urme de dinozaur de-a lungul coastei Yorkshire în ultimele două decenii. Aproximativ 25 de tipuri diferite de urme de dinozaur au fost identificate în zonă.

„Coasta de est a Yorkshire este cunoscută drept Coasta Dinozaurilor din motive foarte întemeiate”, a spus Romano.

„Deși aceste tipuri diferite nu reprezintă neapărat același număr de dinozauri diferiți, ele indică un ecosistem divers de animale, inclusiv carnivore și erbivore, care au cutreierat câmpia și complexul de coastă din Jurasic cu aproximativ 160-175 de milioane de ani în urmă. Urmele ne permit, de asemenea, să interpretăm comportamentul acestora. Astfel, avem înregistrări de mers, alergare și înot ale dinozaurilor”, a continuat Romano.

După ce lucrările vor fi fost finalizate la urma fosilizată, aceasta va fi expusă public, printre altele, la Rotunda Museum din cadrul Scarborough Museum and Galleries.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?

Evoluția viermilor de mare, explicată de o fosilă antică

Primate ciudate trăiau într-un întuneric total în Arctica, în urmă cu 52 de milioane de ani

Numeroase cranii de animale, găsite într-o peșteră a neanderthalienilor