Rămășițele scheletice ale unei femei pustnice, îngropate într-o poziție neobișnuită, ghemuită, pe locul unei biserici din Anglia, indică faptul că aceasta a murit de sifilis și artrită, au descoperit arheologii.
Descoperirile ridică semne de întrebare cu privire la modul în care o pustnică religioasă ar fi putut dobândi o infecție cu transmitere sexuală, dar ar putea explica poziția neobișnuită în care a fost îngropată.
Scheletul a fost dezgropat în 2007, în timpul unor săpături la Biserica All Saints din York. Arheologii cred că rămășițele ar putea aparține lui Lady Isabel German, care a trăit o viață retrasă, într-o singură cameră a bisericii în secolul al XV-lea, potrivit unui studiu publicat în revista Medieval Archaeology.
Ceea ce i-a frapat pe arheologi a fost modul în care femeia a fost înmormântată într-o poziție strâns ghemuită în interiorul unei mici încăperi situate în spatele altarului bisericii.
Poziționarea ciudată a corpului este considerată o raritate pentru înmormântările din această perioadă de timp.
„Amplasarea scheletului în absidă sugerează că aceasta a fost o femeie cu un statut înalt”, a declarat într-un comunicat primul autor al studiului, Lauren McIntyre, osteoarheolog la Oxford Archaeology Limited din Anglia. „Dar poziția de înmormântare ghemuită este extrem de neobișnuită pentru perioada medievală”.
Noul studiu sugerează că poziția lui Lady Isabel ar fi putut fi cauzată fie de artrita sa, fie de spațiul îngust de înmormântare care i-a fost alocat. De asemenea, este posibil ca ea să fi murit în acea poziție și ca rigor mortis să se fi instalat înainte de a putea fi îngropată, au scris autorii în studiu.
După ce au făcut datarea cu radiocarbon și au analizat rămășițele, cercetătorii au stabilit că femeia „trăia cu artrită septică și, de asemenea, cu sifilis veneric avansat. Acest lucru ar fi însemnat că ea a trăit cu simptome severe și vizibile ale infecției care îi afectau întregul corp și, mai târziu, cu un declin neurologic și al sănătății mintale”, a declarat McIntyre.
Cercetătorii studiului au remarcat posibilitatea ca singurul os care prezenta sifilis – o parte a craniului care stătea separat de individ – să fi provenit de la un alt schelet ale cărui rămășițe au fost „găsite pe partea opusă a sitului cimitirului”. Cu toate acestea, ei au găsit mai multe leziuni în alte părți ale scheletului care sugerau sifilis, potrivit studiului.
În timp ce cercetătorii pot doar să speculeze asupra modului în care aceasta a dobândit sifilis în timp ce ducea o viață de izolare, ei cred că este posibil ca boala fie să fi stat latentă în cei 28 de ani în care Lady German a trăit în acest loc, conform documentației contemporane, fie că, izolându-se, a crezut că face penitență pentru că a dobândit această boală cu transmitere sexuală, care se poate dezvălui sub forma unor răni și erupții cutanate pe corp.
„Nu avem informații despre circumstanțele în care s-a produs acest lucru. Contactul sexual ar fi putut avea loc în timpul unor relații consensuale sau în timpul unor evenimente neconsensuale, cum ar fi violul”, au scris autorii în studiu, potrivit LiveScience.
„Femeia a trăit într-o perioadă istorică în care acest tip de suferință era văzut drept pedeapsă din partea lui Dumnezeu”, a declarat McIntyre în comunicat.
Scheletul unei femei mayașe de rang înalt sugerează că elita feminină ar fi luptat în războaie
Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate
Scheletul unui bărbat medieval a dezvăluit că acesta a trăit cu două forme de nanism