O femeie aristocrată din secolul al XVII-lea își lega dinții cu sârmă de aur, au descoperit cercetătorii
Oamenii de știință au rezolvat misterul unei femei aristocrate din Franța secolului al XVII-lea la mai bine de 400 de ani după moartea acesteia. Aristocrata își lega dinții cu aur pentru ca aceștia să nu cadă.
Trupul lui Anne d’Alegre, care a murit în 1619, a fost descoperit în timpul săpăturilor arheologice la Chateau de Laval din nord-vestul Franței, în 1988. Îmbălsămat într-un sicriu de plumb, scheletul și dinții femei erau incredibil de bine păstrați.
La acea vreme, arheologii au observat că femeia avea o proteză dentară, însă nu aveau tehnici de scanare avansate pentru a afla mai multe.
Acum, 35 de ani mai târziu, o echipă de arheologi și medici dentiști a descoperit că d’Alegre suferea de o boală parodontală care ducea la desprinderea dinților, potrivit unui studiu publicat în Journal of Archaeological Science: Reports.
Exista o presiune uriașă asupra femeilor aristocrate
În urma unei scanări cu un computer tomograf, echipa a descoperit o sârmă de aur care ținea în loc dinții femeii. D’Alegre avea, de asemenea, un dinte artificial făcut din fildeș de elefant, nu hipopotam, care era popular la acea vreme.
Totuși, această lucrare dentară „a agravat situația”, a spus Rozenn Colleter, arheolog la Institutul Francez Național pentru Cercetări Arheologice Preventive și autor coordonator al studiului.
Sârma de aur ar fi necesitat să fie strânsă în repetate rânduri de-a lungul anilor, astfel ducând la destabilizarea dinților, au mai spus cercetătorii. D’Alegre a suferit dureri mari, iar asta nu doar din motive medicale. Exista o presiune uriașă asupra femeilor aristocrate de la acea vreme în privința aparențelor.
Ambroise Pare, contemporan cu femeia și medic pentru diverși regi francezi care a creat proteze dentare similare, susținea că „dacă un pacient rămâne fără dinți, vorbirea sa devine depravată”.
Un zâmbet frumos era deosebit de important pentru d’Alegre, o femeie devenită de două ori văduvă „care nu avea o reputație bună”, a adăugat Colleter.
D’Alegre a fost răpusă de boală la vârsta de 54 de ani
Fără îndoială, d’Alegre a trăit în vremuri grele din istoria franceză. Femeia era hughenotă, adeptă a curentului protestant și a celor care au luptat împotriva catolicilor în Războaiele Religioase din Franța de la sfârșitul anului 1500.
La vârsta de 21 de ani, femeia devenise văduvă deja de două ori și avea un fiu, Guy XX de Laval, potrivit Science Alert.
Atunci când țara a intrat în cel de-Al VIII-lea Război Religios, d’Alegre și fiul său au fost forțați să se ascundă de forțele catolice în timp ce proprietatea lor a fost confiscate de rege. Fiul ei s-a convertit la catolicism și a luptat în Ungaria, murind pe câmpul de luptă la vârsta de 20 de ani.
D’Alegre a fost răpusă de boală la vârsta de 54 de ani, iar dinții ei au dezvăluit că „a trecut prin mult stres”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O specie neobișnuită de pterozaur, cu 400 de dinți asemănători unor cârlige, a fost descoperită
Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte
De ce nu trebuie niciodată să zdrobești cuburi de gheață cu dinții?