O nouă specie neobișnuită de pterozaur, cu 400 de dinți care semănau cu dinții unui pieptene, a fost recent identificată într-o carieră din Germania. Fosila a fost descrisă de paleontologi din Anglia, Germania și Mexic.
„Scheletul aproape complet a fost găsit într-un calcar foarte fin stratificat, care conservă foarte bine fosilele”, a spus profesorul David Martill, cel care a coordonat cercetările, de la Facultatea de Mediu, Geografie și Geoștiințe a Universității Portsmouth, din Anglia, potrivit Phys.org.
Descoperirea a fost făcută în mod accidental în timp ce oamenii de știință excavau un bloc mare de calcar care conținea oase de crocodil.
„Fălcile acestui pterozaur sunt foarte lungi și sunt căptușite cu dinți mici, fini, cu cârlige, cu spații mici între ei, ca un pieptene de păduchi. Falca lungă este curbată în sus ca un avocet, iar la capăt se evazează ca o spadă. Nu are dinți la capătul gurii, dar are dinți de-a lungul ambelor maxilare până la partea din spate a zâmbetului. Și ce este chiar mai remarcabil este că unii dintre dinți au un cârlig la capătul lor, ceea ce nu am mai văzut vreodată înainte la pterozaur. Aceste mici cârlige ar fi putut fi folosite la prinderea creveților minusculi cu care se hrănea probabil pterozaurul, asigurându-se că aceștia intrau în gât și nu erau strânși între dinți”, a adăugat profesorul.
Pterozaurul aparține unei familii de pterozauri numite Ctenochasmatidae, care sunt cunoscute din calcarul din Bavaria, Germania, unde a fost găsit și acesta.
„Aceasta a fost o descoperire mai degrabă întâmplătoare a unui schelet bine conservat, cu o articulație aproape perfectă, ceea ce sugerează că carcasa trebuie să fi fost într-un stadiu foarte timpuriu de descompunere, toate articulațiile, inclusiv ligamentele, fiind încă viabile. Trebuie să fi fost îngropat în sedimente aproape imediat după ce a murit”, a spus profesorul Martill.
Încă de la prima menționare a pterozaurului acolo în secolul al XVIII-lea, sute de rămășițe ale acestor reptile zburătoare au fost descoperite, ceea ce face din carierele din Jura franconiană din Bavaria, una dintre cele mai bogate locuri în care sunt găsiți cei mai mulți pterozauri din lume.
Dinții speciei recent descoperite sugerează un mecanism extraordinar de hrănire, în timp ce se plimba prin apă. Își folosea ciocul în formă de lingură pentru a canaliza apa și apoi dinții pentru a stoarce excesul de lichid, lăsând prada prinsă în gură.
Acesta a fost denumit Balaenognathus maeuseri. Denumirea generică, în traducere aproximativă, înseamnă „gură de balenă”, din cauza stilului său de hrănire prin filtrare.
Lucrarea, „Un nou pterodactiloid pterodactyloid cu un aparat unic de hrănire prin filtrare din Jurasicul târziu din Germania”, este publicată în Paläontologische Zeitschrift (PalZ). Specimenul este expus în prezent la Muzeul de Istorie Naturală din Bamberg, Germania.
O nouă specie de pterozaur a fost descoperită în Africa. De ce este specială?
Fosilele dezvăluie dinozaurii din Patagonia preistorică
Crocodilul care a trăit în același timp cu dinozaurii, descoperit de cercetători
Impactul care a ucis dinozaurii a declanșat un „mega-cutremur” pe Terra