Egiptenii antici credeau că, atunci când murim, spiritul nostru caută o viață de după, asemănătoare acestei lumi. Însă, accesul în această viață de apoi nu era garantată. Mai întâi, era necesară o călătorie primejdioasă prin lumea de dincolo, urmată de o judecată finală individuală. Din acest motiv, rudele și îmbălsămătorii au făcut tot ce au putut, astfel încât să se asigure că cei dragi ajungeau la o destinație fericită.
Cercetătorii din Egipt au folosit tomografia computerizată (CT) ca să „despacheteze digital” o mumie neatinsă până acum, veche de 2.300 de ani., a unui băiat cu un statut socio-economic ridicat.
Oamenii de știință au descoperit un „băiat de aur”, o prezentare netulburată a credințelor egiptene antice despre viața de după moarte. De exemplu, băiatul a fost înmormântat cu nu mai puțin de 49 de amulete de 21 de tipuri, pentru a-i fi încurajată învierea trupească. Acesta purta sandale și era împodobit cu ghirlande de ferigi, bogate în semnificații ritualice, potrivit Phys.org.
Aceste rezultate aduc o perspectivă unică asupra procedurilor de mumificare și a credințelor despre importanța ornamentelor funerare în perioada ptolemeică. Noile descoperire au fost publicate în Frontiers in Medicine.
„Aici arătăm că trupul acestei mumii a fost decorat în mod extensiv cu 49 de amulete, frumos stilizate într-un aranjament unic de trei coloane între faldurile învelișurilor și în interiorul cavității corporale a mumiei. Printre acestea se numără Ochiul lui Horus, scarabeul, amuleta akhet a orizontului, placenta, Nodul lui Isis și altele. Multe dintre accesorii au fost realizate din aur, în timp ce altele au fost realizate din pietre semiprețioase, lut ars sau faianță. Scopul lor era de a proteja corpul și de a-i conferi vitalitate în viața de apoi”, a declarat dr. Sahar Saleem, autor coordonator al studiului și profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Cairo, Egipt.
Mumia „băiatului de aur” a fost găsită în 1916, la un cimitir folosit între 332 și 80 î.Hr. în Nag el-Hassay, în sudul Egiptului. Mumia a fost păstrată în subsolul Muzeului Egiptean din Cairo până la realizarea noului studiu.
Mumia a fost așezată în două sicrie, un sicriu exterior cu o inscripție grecească și un sarcofag interior din lemn. Înăuntru, purta o mască aurită, un cartonaj pectoral care acoperea partea din față a trunchiului și o pereche de sandale. În afară de inimă, viscerele fuseseră îndepărtate printr-o incizie, în timp ce creierul fusese scos pe nas și înlocuit cu rășină.
„Sandalele erau probabil menite să îi permită băiatului să meargă în viața de apoi. Conform ritualului antic egiptean al Cărții Morților, decedatul trebuia să poarte sandale albe pentru a fi pios și curat înainte de a recita versetele acesteia”, a spus Saleem.
Tomografiile au arătat că băiatul avea o înălțime de 1,28 de centimetri, nu era circumcis și nu se cunoștea nicio altă cauză de deces decât cea naturală. După gradul de fuziune osoasă și dinții de minte neerupți, autorii estimează că băiatul avea între 14 și 15 ani. Dinții săi erau buni, fără semne de carii, pierdere de dinți sau boală parodontală.
În jurul suprafeței exterioare a mumiei erau ghirlande de ferigi.
„Egiptenii antici erau fascinați de plante și flori și credeau că acestea posedă efecte sacre și simbolice. Buchete de plante și flori erau așezate lângă decedat în momentul înmormântării: acest lucru a fost făcut, de exemplu, cu mumiile regilor din Regatul Nou Ahmose, Amenhotep I și Ramses cel Mare. De asemenea, defunctului i se ofereau plante la fiecare vizită a morților în timpul sărbătorilor”, a declarat Saleem.
Amuletele sunt o mărturie a unei game largi de credințe egiptene. De exemplu, o frunză de aur pentru limbă era plasată în interiorul gurii pentru a se asigura că băiatul va putea vorbi în viața de apoi, în timp ce o amuletă cu două degete era plasată lângă penis pentru a proteja incizia de îmbălsămare. Nodul lui Isis a fost folosit pentru a atrage puterea lui Isis în protejarea corpului, o amuletă în unghi drept trebuia să aducă echilibru și nivelare, iar penajul dublu de șoim și de struț reprezenta dualitatea vieții spirituale și materiale.
Pe baza acestor rezultate interesante, conducerea Muzeului Egiptean a decis să mute mumia în sala principală de expoziții sub porecla „Băiatul de aur”. Astfel, vizitatorii vor putea admira mumia alături de imagini tomografice și de o versiune imprimată 3D a amuletei scarabeului cu inimă, pentru a se apropia cât mai mult de gloriile civilizației egiptene antice.
Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare
Tatuaje misterioase, descoperite pe corpurile femeilor din Egiptul antic. Ce simbolizează?
Variola a infectat oamenii încă din Egiptul antic, confirmă noi dovezi