Moda se schimbă mereu, iar pentru a ține pasul cu ea femeile trebuie să facă mereu eforturi. Era valabil și la începutul anului 1939. Tocmai de aceea, „Realitatea Ilustrată”, una dintre cele mai citite reviste din perioada interbelică, a publicat la începutul lunii ianuarie a anului 1939 un amplu articol despre cum trebuiau să se îmbrace femeile în acel an pentru a fi frumoase.
Încă de la început articolul intitulat „Horoscopul frumuseții. Ce trebuie să faceți și să purtați în 1939”, autoarea articolului atrăgea atenția că „arta de fi femeie este de a crea” în jurul ei o atmosferă de „simpatie și de farmec”. Și atunci se făcea simțit din plin progresul tehnic, dar și lipsa timpului. Chiar și așa, personalitatea femeii trebuia să fie pusă în valoare atât prin hainele pe care le purta, cât și prin machiaj și coafură.
„Din păcate, progresul și civilizația au înăbușit cultul atât de scump strămoșilor noștri: acel al frumuseții. Altădată, femeile dădeau o atenție cu totul particulară coafurii, îmbrăcămintei şi singura lor grijă era să placă. Astăzi, grija rămâne aceeași, lipsește numai timpul.
Nu arare ori vedem o femeie frumoasă cu un machiaj atât de bizar, ba care ar putea fi calificat chiar oribil: un obraz mai roșu decât celălalt, gura diformă, ochiul vopsit atât de tare, încât apare ca o vânătaie rezultată dintr-o bătaie. Asta nu mai este arta de a plăcea, ci de a displăcea. Toate femeile ar trebui să-și dea seama de importanța personalității lor. Un moment de atenție, și aceasta poate fi imediat pusă în valoare. Odată acest lucru obținut nu ne mai rămâne decât s-o conservăm”.
Articolul le atrăgea atenția femeilor să nu se mai fardeze prea puternic și să aibă mare grijă atunci când se rujează. Iar pentru cele care nu au înțeles exact ce este de făcut, autoarea articolului intră și în detalii amănunțite.
„Iată câteva sugestii pentru anul 1939. Femeia trebuie să semene unei flori, cu nuanţe delicate. Ea nu trebuie să simbolizeze decât eternul femenin… Nu vă mai fardați tare, nu vă vopsiți prea puternic buzele, nu vă faceți genele țepene. Nu mai vrem frumusețea sofistică a stelelor, ci acea naturală.
Femeia trebuie să aibă tenul de crin sau de trandafir, genele ei trebuie să fie mai puțin țepene, trebuie să-și roșească buzele, urmând fidel conturul gurii și mai ales să nu lase fardul pe obraji prea abundent. Tonul cyclamen va rămâne favorit, împreuna cu fondurile de ten. Astfel, aceste două atribute ale cosmeticei vor da o armonie plăcută de culori, iar pentru a da o strălucire mai vie ochilor, nu uitați să-i fardați cu bleu, gris, argint, verde. Privirea dv. va fi mult mai dulce, câteodată mai misterioasă chiar”, scria „Realitatea Ilustrată”.
După ce se machiau corect, femeile din 1939 trebuiau să acorde o atenție deosebită și coafurii. Dar cum se coafau femeile atunci? Răspunde tot „Realitatea Ilustrată”: „Ceafa complet goală a învins… părul va fi ridicat a la grecque, adică până la jumătatea capului. Ceafa va fi înconjurată de bucle, urechile şi tâmplele vor fi descoperite, o aureolă de bucle va împodobi fruntea. Pentru completarea farmecului feminin, 1939 ne aduce în sfârșit pălăria care încadrează figura, punând-o astfel valoare”.
În ceea ce privește îmbrăcămintea, la modă în 1939 erau corsajele strânse, fustele scurte și culorile deschise.
„Moda 1939, cu corsajele sale strânse pe trup, scoțând în evidență bustul, umerii descoperiți, fustele scurte, culorile deschise sunt mai ales și foarte tinerești. Toată fantezia a fost pusă la contribuție pentru corsaje. Dacă sunt foarte strânse sau dimpotrivă, destul de largi, suple, ele vor cădea puțin blousé pe jupă. Aceasta va fi scurtă, chiar foarte scurtă. Dar atenție!… Courteline a spus: Adevărata pudoare consistă în a ascunde ceea ce ce nu este frumos să fie văzut.
Pentru seară, vom avea rochii cu umerii descoperiți, jupa foarte largă şi talia de viespe. Rochia de după amiază, cu mâneci lungi, cu talia suplă, desenată numai de crețuri sau drapeuri savant aranjate și rochia scurtă de seară, vor câștiga din ce în ce mai multe adepte. Acest model foarte practic poate face un dublu serviciu. Decoltată, ea va putea fi purtată la o serată sau la un dineu improvizat, iar acoperită de un bolerou sau o jachetă, va servi ca rochie de după amiază.
Aceste rochii vor avea totdeauna garnituri de perle, capușoane, paiete în culori vii. La o parte cu negrul vom purta bleu, gris tourtourelle, bordeaux deschis, cyclamen; deci, după cum vedeți culorile deschise iau primul loc”.
Cum o femeie elegantă trebuia să fie și bine încălțată, autoarea articolului nu uită să le reamintească cititoarelor că la modă erau pantofii cu tălpi groase.
La final, femeile nu trebuie să uite nici de „accesoriile” care trebuiau să le pună în evidență personalitatea și bunul gust al unei femei. „Să nu uităm însă pantofii. O femeie elegantă trebuie să fie totdeauna impecabil încălțată. Dar iată că din America ne vine moda tălpilor groase, în genul celor de plută, purtate vara aceasta și la noi. Oare va prinde această modă? Vom vedea. În orice caz, este ceva nou și original. Iar pentru a încheia articolul, să mai spunem ceva despre accesoriile indispensabile.
Colierele, clipsele, brațările vor imprima toaletei o notă specială, permițând fiecăreia dintre noi să-și evidențieze, prin ele, personalitatea şi gustul. Totul se schimbă, totul trece, totul ajunge să te plictisească… Dar femeia va rămâne mereu credincioasă celor ce vor veni să-i completeze farmecul și frumusețea”.
Motivul pentru care femeile din lumea întreagă muncesc mai mult decât bărbații
Un studiu arată că femeile din întreaga lume sunt mult mai empatice decât bărbații
Principalul motiv pentru care femeile și bărbații aleg să divorțeze