Arheologii au scos la lumină un vechi mormânt regal în Luxor. Cui i-ar aparține?
Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea unui mormânt antic în Luxor, datând de aproximativ 3.500 de ani, despre care arheologii cred că deține rămășițele unui membru al dinastiei a 18-a.
Mormântul a fost dezgropat de cercetători egipteni și britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află Valea Reginelor și Valea Regilor, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.
„Primele elemente descoperite până în prezent în interiorul mormântului par să indice că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii” a faraonilor Akhenaton și Tutankhamon, a declarat Waziri într-un comunicat.
Egiptul a dezvăluit mai multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani
Cea de-a 18-a dinastie, care face parte din perioada istoriei egiptene cunoscută sub numele de Noul Regat, s-a încheiat în anul 1292 î.Hr. Este considerată printre cele mai prospere dinastii din Egiptul Antic.
Piers Litherland de la Universitatea din Cambridge, șeful misiunii britanice de cercetare, a declarat că mormântul ar putea fi al unei soții regale sau al unei prințese din neamul Tutmosid.
Arheologul egiptean Mohsen Kamel a declarat că interiorul mormântului era „în stare proastă”.
Părți ale acestuia, inclusiv inscripții, au fost ,,distruse în timpul unor inundații antice care au umplut camerele funerare cu nisip și sedimente de calcar”, a adăugat Kamel, potrivit declarației consiliului pentru antichități.
Mormântul ar putea fi al unei soții regale sau al unei prințese
Egiptul a dezvăluit mai multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, mai ales în necropola Saqqara, la sud de capitala Cairo.
Criticii spun că avalanșa de săpături a prioritizat descoperirile prezentate pentru a atrage atenția presei în detrimentul cercetărilor academice solide.
Dar descoperirile au fost o componentă cheie a încercărilor Egiptului de a-și revigora industria turistică vitală, a cărei bijuterie de coroană este inaugurarea mult amânată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor, scrie Phys.org.
Țara de 104 milioane de locuitori suferă de o criză economică severă.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Orașul antic din Luxor, cea mai importantă descoperire din ultimii aproape 100 de ani
O nouă statuie a faraonului Amenhotep al III-lea a fost dezvelită la Luxor
Chipul lui Tutankamon a fost expus la Luxor
Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici