Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate

18 01. 2023, 19:00

Arheologii au descoperit un sit de morminte comune în Vráble, Slovacia, care conținea 38 de cadavre decapitate.

Săpăturile au fost efectuate de o echipă de la Centrul de Cercetare Colaborativă (CRC) de la Universitatea din Kiel (CAU) și de la Institutul de Arheologie al Academiei Slovace de Științe, care au efectuat cercetări în situl Vráble-Ve`lke Lehemby, una dintre cele mai mari așezări din Neoliticul timpuriu din Europa Centrală.

Vráble-Ve`lke Lehemby a fost ocupat între 5.250 și 4.950 î.Hr. și cuprindea 313 case în trei sate învecinate, scrie HeritageDaily.

Sud-vestul celor trei așezări a fost înconjurat de un șanț dublu lung de 1,3 km, care a servit probabil mai degrabă ca marcaj de graniță decât să servească vreun scop defensiv.

Vráble-Ve`lke Lehemby a fost ocupat între 5.250 și 4.950 î.Hr.

Arheologii care au excavat șanțul au găsit 38 de persoane în ceea ce pare a fi un mormânt comun pe o suprafață de 15 metri pătrați.

Cu excepția rămășițelor unui copil mic, toate persoanele decedate par să fi fost decapitate, adăugându-se la alte câteva înmormântări cu rămășițe decapitate descoperite în 2021 în apropiere.

„În mormintele colective cu o poziționare neclară, identificarea unui individ se bazează, de obicei, pe craniu, astfel încât pentru noi descoperirea reprezintă o situație de excavare deosebit de dificilă”, a declarat Martin Furholt, de la CAU.

Arheologii au găsit 38 de persoane

Descoperirea ridică multe întrebări. Mai multe oase ieșite din poziția lor anatomică sugerează că trupurile deja scheletizate au fost împinse în mijlocul șanțului pentru a face loc altora noi.

Unele schelete au, de asemenea, prima vertebră cervicală păstrată, ceea ce indică faptul că, de fapt, capul a fost îndepărtat cu grijă, mai degrabă decât o acțiune violentă și grăbită.

„Poate părea evident să presupunem un masacru cu sacrificii umane, poate chiar în legătură cu idei magice sau religioase. Conflictele războinice pot juca, de asemenea, un rol, de exemplu, conflicte între comunitățile sătești sau chiar în cadrul acestei mari așezări. Au căzut acești oameni victime ale vânătorilor de capete sau consătenii lor practicau un cult special al morții care nu avea nimic de-a face cu violența interpersonală?”, spune șefa de proiect, dr. Maria Wunderlich.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O mutație a unei boli de oase, descoperită prin analiza unor schelete vechi de 1.000 de ani

Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor

Zeci de schelete decapitate, găsite de arheologi într-un cimitir roman

Arheologii turci au descoperit schelete „enigmatice” într-un palat din Istanbul