Arheologii au dezgropat un călugăr bizantin înlănțuit cu inele de fier

07 01. 2023, 19:00

Rămășițele unui călugăr bizantin înlănțuit cu inele de fier au fost dezgropate în cadrul săpăturilor din Khirbat el-Masani, din Israel.

Khirbat el-Masani este un sit arheologic unde arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel au găsit anterior o biserică tri-apsidă din epoca bizantină, care făcea odată parte dintr-o mănăstire cu un han pentru pelerini.

Biserica este parțial tăiată în stâncă și construită din piatră de calcar (piatră fin îmbrăcată); este posibil ca biserica să îi fi fost închinată Sfântului Zaharie de către preotul Sabinus.

Un călugăr bizantin înlănțuit a fost dezgropat dintr-o mănăstire din Israel

Arheologii au găsit recent rămășițele unui călugăr bizantin înlănțuit, vechi de 1.500 de ani, care a fost îngropat într-un mormânt de cistă lângă două mici chilii închise ca nișă în absida centrală a bisericii. În jurul gâtului, mâinilor și picioarelor călugărului se află o serie de inele de fier cântărind zeci de kilograme, despre care cercetătorii sugerează că simbolizează trăirea unui stil de viață ascetic, lanțurile arătând devotamentul.

Călugării asceți aveau un stil de viață caracterizat prin abstinența de la plăcerile senzuale în căutarea mântuirii de păcat sau a spiritualității, scrie Heritage Daily.

Practica ascezei

Asceza mai extremă includea practica legării corpului de pietre sau în interiorul unei celule folosind lanțuri, a rugăciunii stând pe un stâlp în mijlocul intemperiilor, a izolării, a abandonării igienei personale sau a automutilării și a suferinței voluntare.

Călugărul găsit la Khirbat el-Masani a trăit probabil în sau lângă complexul bisericii, plasându-se în izolare în timp ce era înlănțuit într-o chilie închisă și izolată. Practica își are originea în Siria în secolul al IV-lea sau al V-lea d.Hr., cu toate acestea, descoperirea mormântului arată că această formă de asceză extremă s-a răspândit până la sud, până în regiunea Ierusalimului, în perioada bizantină.

Un alt exemplu a fost descoperit anterior de arheologi în timpul săpăturilor de la Giv’at HaMatos, lângă Mănăstirea Mar Elias, situată între Ierusalim și Betleem. Arheologii de la acea vreme au găsit mormântul unui bărbat care purta lanțuri de fier în jurul părții superioare a trupului într-o peșteră subterană formată din două cabine.

Vă recomandăm să citiți și:

Monede romane vechi, considerate false și descoperite acum 300 de ani în Transilvania, au fost autentificate

Legăturile dintre două mari puteri antice, dezvăluite de rămășițele unei maimuțe

Arheologii au descoperit dovezi ale unui oraș mayaș pierdut. Ce mistere ascunde?

Un naufragiu din secolul XV dezvăluie detalii neștiute despre Europa medievală