Unelte de piatră făcute de maimuțe au fost găsite în Brazilia
Unelte de piatră făcute de maimuțe, vechi de 50.000 de ani, au fost găsite în siturile Pedra Furada, localizate în statul Piauí din nord-estul Braziliei.
Pedra Furada este o colecție de peste 800 de situri arheologice, unde au fost descoperite sute de picturi rupestre datând de acum 12.000 de ani, împreună cu cărbune de la incendii foarte vechi și cioburi de piatră care pot fi interpretate drept unelte, care au fost datate la circa 50.000 de ani vechime.
Uneltele au fost inițial atribuite oamenilor antici de dinainte de sosirea poporului Clovis în America de Nord, dar potrivit unui nou articol publicat în jurnalul The Holocene, uneltele au fost fabricate de maimuțe capucin.
Unelte de piatră făcute de maimuțe, găsite într-un sit important
Maimuțele capucin sunt maimuțe din Lumea Nouă din subfamilia Cebinae, care se găsesc în pădurile tropicale din America Centrală și America de Sud și până în nordul Argentinei.
Maimuțele capucin sunt considerate a fi cele mai inteligente maimuțe din Lumea Nouă, unde au fost adesea observate de cercetători folosind pietre de râu pentru a sparge nuci de palmier pe stânci plate, scrie Heritage Daily.
Arheologul Agustín Agnolín, de la Institutul Național de Antropologie și Gândire Latino-Americană (INAPL) și CONICET, în colaborare cu paleontologul Federico Agnolín, de la Fundația Azara și de la Muzeul Argentinian de Științe ale Naturii, a comparat uneltele din piatră de la Pedra Furada și din alte situri arheologice din Pleistocen din Brazilia, cum ar fi Sitio do Meio, Vale da Pedra Furada și Toca da Tira Peia, cu depozitele moderne de unelte din piatră fabricate de maimuțele capucin.
O nouă perspectivă despre abilitățile maimuțelor
Cercetătorii au descoperit că uneltele din siturile Pleistocenului, cum ar fi Pedra Furada, sunt în concordanță cu depozitele litice făcute de maimuțele capucin, create prin impacturi repetate între un bolovan și o suprafață plată de cuarțit.
„Suntem încrezători că siturile arheologice timpurii din Brazilia ar putea să nu fie derivate de la om, ci acestea ar putea conține unelte de piatră făcute de maimuțe capucin”, au concluzionat cercetătorii.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce au descoperit arheologii despre schimbările climatice din trecut?
Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici
Strămoșii noștri au purtat piei de urs timp de cel puțin 300.000 de ani
O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala