Fiecare decembrie, Crăciun, Hanukkah sau Kwanzaa, printre altele, ne invadează gândurile și portofelele pe măsură ce participăm la unele dintre ceremoniile pe care strămoșii noștri le-au practicat de la începuturi. Toate acestea sunt, de fapt, exemple de tradiții. Iar în majoritatea cazurilor, tradițiile sunt legate de ritualuri.
Diferența dintre tradiții și ritualuri este destul de simplă și ușor de înțeles. În termeni științifici, o „tradiție” se referă la transmiterea obiceiurilor și credințelor de la o generație la alta. Un „ritual”, pe de altă parte, este o serie de acțiuni efectuate în conformitate cu o ordine prescrisă și care este adesea inclusă într-un sistem simbolic mai larg, cum ar fi religia sau filosofia, conform Phys.org.
De exemplu, în timp ce sărbătorirea zilelor de naștere reprezintă o tradiție, stingerea lumânărilor de pe tort este un ritual. La fel, în timp ce, a te căsători este o tradiție, schimbul de jurăminte este un ritual.
Noi ritualuri pot fi oricând create. Iar ca să devină tradiții, acestea au nevoie pur și simplu să fie înțelese și copiate de o comunitate mai largă.
Și nu doar prin gesturi mărețe practică oamenii ritualuri; unele sunt atât de bine integrate în viața noastră de zi cu zi, încât nu le mai recunoaștem. Modul foarte special în care cineva își face ceaiul sau cafeaua dimineața este un ritual pe care îl pune în practică zilnic.
Practic, ritualurile sunt peste tot, iar asta ne face să ne întrebăm De ce le avem?.
Practicile ritualice au origini cu adevărat vechi la oameni. Cu toate acestea, urmărirea acestor origini și a evoluției lor este dificilă, deoarece ritualurile nu lasă adesea deloc urme fizice în urmă, pe care arheologii să le găsească.
Până în prezent, cea mai bună dovadă a ritualurilor antice este înmormântarea deliberată a celor dragi. Cel mai vechi exemplu se găsește pe Muntele Carmel din Israel, unde, în urmă cu aproximativ 130.000 de ani, o femeie de Neanderthal a fost înmormântată de comunitatea sa.
Arheologii sugerează, de asemenea, că folosirea extinsă a pigmenților colorați, în special a roșului aprins, pentru pictarea corpurilor, a obiectelor și a pereților de piatră indică practicarea unui comportament „simbolic”, inclusiv a unui ritual.
Cele mai vechi dovezi credibile pentru folosirea colorantului datează de acum 500.000 și 310.000 de ani și provine de la câteva situri arheologice din Africa de Sud.
Un alt tip de dovezi care este adesea legat în mod intrinsec de ritualuri și tradiții este reprezentat de instrumentele muzicale. Fluierele din oase, datând din urmă cu 42.000 de ani, au fost găsite în Europa de Vest.
Ritualurile joacă un rol important în comunitățile umane dintr-o serie de motive.
În primul rând, ritualurile ne ajută să reducem anxietățile individuale și colective, mai ales atunci când noi înșine, familiile noastre sau întreaga comunitate din care facem parte se confruntă cu vremuri incerte sau crize devastatoare.
O cercetare a arătat că, atunci când se roagă sau cântă împreună, oamenii se simți conectați și susținuți, iar anxietatea lor este redusă.
Ritualurile ajută, de asemenea, la reducerea anxietății, permițându-ne să simțim că deținem controlul asupra împrejurimilor noastre. De exemplu, noii părinți pot fi anxioși în legătură cu protejarea copilului lor. Ritualurile care îi urează bun venit copilului în familie și în comunitate îi ajută să simtă că au făcut tot posibilul – inclusiv să apeleze la protecția supranaturală – pentru a asigura bunăstarea copilului lor.
În al doilea rând, ritualurile îi aduc pe oameni împreună pentru a sărbători sau pentru a marca în alt mod momentele importante ale vieții. Nașterile, absolvirile, căsătoriile și decesele sunt toate marcate de ritualuri și tradiții în întreaga lume. Aceste evenimente oferă un timp și un loc de întâlnire și încurajează oamenii să își reînnoiască legăturile cu prietenii și familia.
Aceste legături sunt deosebit de importante în perioadele de ghinion, ceea ce ajută la explicarea motivului pentru care stimulentul de a le menține a dăinuit de-a lungul istoriei umane.
În cele din urmă, ritualurile ne ajută să ne amintim și să împărtășim cantități uriașe de informații culturale. Învățând un sistem sau model de comportament prin intermediul unui ritual, putem absorbi informațiile și ni le putem reaminti mai târziu mai ușor.
Această abordare funcționează uimitor de bine pentru a asigura transmiterea orală a informațiilor pe perioade lungi de timp.
Până în prezent, cea mai veche poveste datată cu ajutorul metodelor științifice este povestea poporului aborigen Gunditjmara despre erupția vulcanului Budj Bim, care a avut loc în urmă cu 37.000 de ani în ceea ce este acum sud-vestul statului Victoria din Australia.
Fără ritualuri și fără tradițiile în care au fost încorporate, este puțin probabil ca umanitatea să fi avansat până la starea sa actuală de dezvoltare culturală și tehnologică.
Nu am fi fost capabili să adunăm și să împărtășim continuu informații, să menținem legături în zone geografice extinse sau să trecem prin perioade dificile.
Un sanctuar ascunde ritualuri nemaivăzute până acum într-un templu egiptean
Complex de pasaje antice, folosit pentru ritualuri psihedelice. Care este povestea acestui loc?
Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?
Dieta de pe Nil. Ce obiceiuri alimentare aveau egiptenii antici?