Tumoare de cancer osos, găsită într-o fosilă veche de sute de milioane de ani
Cu mai bine de 215 milioane de ani în urmă, o specie mare de amfibieni trăia în câmpiile inundabile din sud-vestul Poloniei: Metoposaurus krasiejowensis. Pe fosila unui astfel de exemplar, oamenii de știință polonezi și americani, cu participarea cercetătorilor de la Universitatea din Bonn, din Germania, au detectat pentru prima dată o tumoare de cancer osos.
Studiul care descrie rezultatele a fost publicat în revista BMC Ecology and Evolution.
Urmele de boală găsite ocazional în oasele animalelor preistorice sunt dovezi ale strămoșilor străvechi ai unor boli actuale.
Tumoare de cancer osos, identificată la un animal dispărut de sute de milioane de ani
Acum, o echipă de cercetare interdisciplinară, internațională, condusă de dr. Dawid Surmik, de la Facultatea de Științe Naturale din cadrul Universității Silezia din Katowice, Polonia, a descoperit o altă dovadă importantă pentru apariția cancerelor în trecutul îndepărtat al Pământului.
Oamenii de știință prezintă rezultatele studiului lor asupra unei vertebre. Ea provine din Triasicul superior și poate fi urmărită până la un amfibian Temnospondyl dispărut: Metoposaurus krasiejowensis. Fosila a fost descoperită în celebra localitate Krasiejów situată lângă Opole, în sud-vestul Poloniei, cunoscută pentru numeroasele rămășițe de vertebrate fosile.
Cercetătorii au observat o masă osoasă în creștere care acoperă o mare parte a vertebrei, care aparține colecției științifice a Institutului de Paleobiologie al Academiei Poloneze de Științe din Varșovia. În colaborare cu Laboratorul Facultății de Microtomografie Computațională al Universității din Silezia, cercetătorii au folosit raze X pentru a examina structura internă a acestei fosile.
Scanările au arătat că țesutul bolnav nu numai că a crescut în jurul vertebrei din exterior, dar a pătruns și adânc în interiorul acesteia, notează Phys.org.
„Pe baza acestor date, a devenit clar că motivul creșterii excesive a fost o tumoare de cancer osos”, spune Surmik.
Cum s-a ajuns la această descoperire?
O analiză ulterioară a scanărilor a arătat că o mare parte din structura originală a vertebrei a fost distrusă de creșterea țesutului canceros. Cercetătorii au secţionat eşantionul şi au produs un eşantion subţire, translucid, care poate fi vizualizat într-un microscop cu lumină transmisă, la fel cum sunt examinate probele moderne de cancer în laboratoarele medicale.
Paleontologii Sudipta Kalita, Elzbieta M. Teschner și Dr. Dorota Konietzko-Meier, de la Institutul de Geoștiințe din cadrul Universității din Bonn au efectuat analizele histologice și reconstrucția tridimensională a vertebrei.
„Aceste date ne-au ajutat să punem un fel de diagnostic ‘medical’”, spune dr. Konietzko-Meier.
„Am dovedit că țesutul osos a urmat un curs atipic și am putut să descriem dezvoltarea specifică a tumorii și să reconstruim dinamica ei de creștere ontogenetică, adică modul în care a crescut tumoarea în timpul vieții animalului. Aceasta a fost prima dată când dinamica de creștere a fost descrisă pentru un animal dispărut”, mai spune ea.
Un tip de cancer care îi afectează pe oameni în prezent
Exemplarul vertebral disecat a scos la iveală multe informații despre structura histologică a țesutului patologic, în special despre contactul dintre partea canceroasă și cea sănătoasă. Pe baza acestor observații, echipa de cercetare a concluzionat că cancerul care a afectat amfibianul fosil a fost osteosarcomul. Aceasta este cea mai frecventă tumoare de cancer osos la om.
„Această tumoare malignă a Metoposaurus este în prezent unul dintre cele mai vechi exemple de cancer din înregistrarea fosilelor și singura asociată cu un amfibian fosil”, spune Surmik. Este, de asemenea, cea mai bine documentată dovadă a cancerului la un animal preistoric, adaugă el, susținută de rezultate solide din studiile microstructurale.
Vă recomandăm să citiți și:
O fosilă ar putea fi cea mai mare broască țestoasă marină care a trăit vreodată pe Terra
Tyrannosaurus rex ar fi fost cu 70% mai mare decât sugerează fosilele, arată noi cercetări
Craniile uriașilor preistorici dezvăluie indicii despre modul în care vânau strămoșii noștri
Cea mai veche dovadă privind gătirea alimentelor de către oameni a fost descoperită în Israel