Unelte de lucrat aurul, vechi de 4.000 de ani, identificate lângă Stonehenge
Arheologii au identificat unelte de lucrat aurul care erau vechi de 4.000 de ani, din Epoca de Bronz, într-un mormânt de lângă Stonehenge.
Trusa de unelte de lucrat aurul se afla într-un ansamblu de bunuri funerare, excavate pentru prima dată din tumulul Upton Lovell G2a din epoca bronzului în 1801, care sunt acum expuse la Muzeul Wiltshire din Devizes, Anglia.
Tumulul este o movilă de pământ situată lângă Stonehenge, unde săpăturile anterioare au găsit rămășițele a doi indivizi îngropați cu o mare concentrație de bunuri funerare, inclusiv obiecte perforate din os despre care se crede că au făcut parte dintr-un costum elaborat.
Unelte de lucrat aurul, vechi de mii de ani, găsite lângă Stonehenge
O echipă de la Universitatea din Leicester a reexaminat bunurile funerare ca parte a proiectului „Beyond the Three Age System”, finanțat de Leverhulme, dezvăluind că artefactele din piatră și aliaje de cupru sunt instrumente antice de prelucrare a aurului, notează Heritage Daily.
Dr. Christina Tsoraki, de la Universitatea din Leicester, a efectuat o analiză a uzurii articolelor, când a observat ceea ce păreau a fi reziduuri de aur pe suprafața mai multor artefacte.
Acest lucru a condus la o colaborare cu Dr. Chris Standish, de la Universitatea din Southampton, expert în prelucrarea aurului din Epoca Bronzului timpurie, care a aplicat o scanare folosind un microscop electronic cuplat la un spectrometru cu dispersie de energie pentru a determina dacă reziduurile erau vechi sau moderne.
Întotdeauna putem afla noi informații despre obiectele din trecut
Rezultatele studiului lor, publicate în revista Antiquity, au confirmat că uneltele de piatră au fost folosite într-o serie de scopuri diferite: unele au fost folosite ca ciocane și nicovale, în timp ce altele au fost folosite pentru a netezi alte materiale.
Arheologii au mai descoperit că reziduurile de aur sunt prezente pe cinci artefacte și că acestea sunt caracterizate printr-o semnătură elementară în concordanță cu cea a lucrărilor din aur din epoca bronzului găsite în Marea Britanie.
„Cercetarea noastră arată cât de multe informații mai putem afla despre cum au fost făcute și utilizate obiectele din trecut atunci când le privim cu echipament de ultimă generație. Acest lucru ne ajută să înțelegem procesele de înaltă calificare implicate în realizarea obiectelor de aur în epoca bronzului și arată importanța continuă a colecțiilor muzeale”, a declarat dr. Oliver Harris, lider al proiectului, de la Universitatea din Leicester.
Vă recomandăm să citiți și:
Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia
Strămoșul drojdiei de bere din Europa, găsit de cercetători în Irlanda
Embrioni de dinozaur, vechi de 66 de milioane de ani, au fost găsiți în China
Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?