Embrioni de dinozaur, vechi de 66 de milioane de ani, au fost găsiți în China
Ouăle de dinozaur pot fi găsite în toată lumea, dar cele care poartă embrioni de dinozaur sunt extrem de neobișnuite. Acest lucru limitează foarte mult înțelegerea noastră despre dezvoltarea dinozaurilor, motiv pentru care există atât de multe mistere pe care paleontologii trebuie să le deslușească.
O nouă fosilă de embrioni de dinozaur care a fost descoperită în provincia Jiangxi, din sudul Chinei, ar putea ajuta la acest lucru.
Pe 8 mai 2022, oamenii de știință de la Muzeul de Știință și Tehnologie Fujian și de la Universitatea de Geoștiințe din China, împreună cu alți experți din China și Canada, au dezvăluit descoperirea într-un studiu publicat în revista BMC Ecology and Evolution.
Acești embrioni de dinozaur ar putea reprezenta un hadrozaur
Pe baza caracteristicilor sale, cercetătorii cred că fosila aparține speciei Hadrosaurus, cunoscută și sub numele de dinozauri cu cioc de rață. Este un tip de dinozaur erbivor gigant care a trăit spre sfârșitul epocii dinozaurilor și, deși nu este prima dată când un astfel de embrion este descoperit, Bebelusul Ying este de departe cel mai bine conservat de până acum.
Cercetătorii au scris că un cuib cu ouă de dinozaur subsferice a fost descoperit recent în timpul exploatării pentru un proiect de construcție în gresia roșie din Cretacicul superior (Formația Hekou) din bazinul Ganzhou, provincia Jiangxi, China.
„Cel puțin două dintre ouă conțin embrioni de hadrosauroid identificabili, descriși aici pentru prima dată”, au scris cercetătorii în studiu.
Bebelușul Ying
Yingliang Stone Natural History Museum din provincia Fujian din China de Est, unde se află în prezent embrionul, a numit specimenul „Bebeluşul Ying”, iar oul este un elipsoid cu un diametru de aproximativ 9 centimetri.
Una dintre cele mai importante informații noi pe care le oferă această descoperire despre dezvoltarea dinozaurilor este că dimensiunea mică atât a oului, cât și a embrionului implică faptul că dinozaurii cu cioc de rață aveau ouă mici și o dezvoltare tardivă a corpului ca o caracteristică primordială, menționează Interesting Engineering.
Alte descoperiri recente
În decembrie 2021, aceeași echipă a descoperit mai multe fosile de embrioni, inclusiv o fosilă de embrioni de oviraptorozaur.
Pe măsură ce cercetătorii examinează în continuare fosilele de embrioni, care sunt descoperiri incredibil de rare, deoarece majoritatea se estompează în interiorul cojilor de ouă, ei ar putea oferi informații valoroase pentru studiul dezvoltării reproductive, al comportamentului, al evoluției și al paleoecologiei dinozaurilor, care au dispărut cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă.
Deoarece există mai mult de 700 de specii de dinozauri dispărute recunoscute, mai sunt multe lucruri de descoperit.
Vă recomandăm să citiți și:
Unui melc antic de acum 99 de milioane de ani îi creștea păr pe cochilie
Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR
Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor
Ce dezvăluie cel mai vechi ADN uman descoperit vreodată în Marea Britanie?