Studiul unor plăci asemănătoare bufnițelor din epoca cuprului, vechi de 5.000 de ani, sugerează că acestea ar fi putut fi jucării antice fabricate de copii.
Peste 4.000 de plăci de ardezie, asemănătoare bufnițelor, au fost găsite în situri funerare din sud-vestul Peninsulei Iberice.
Acestea datează dintr-o perioadă cuprinsă între 5.400 și 4.750 de ani în urmă, având adesea mai multe caracteristici comune, cum ar fi cercuri gravate ca ochi și un corp conturat în partea de jos care reprezintă penajul unei bufnițe.
Cercetătorii au emis teorii de peste un secol cu privire la originea și scopul plăcilor. Se credea că acestea au o semnificație rituală, posibil pentru a reprezenta zeități sau persoane decedate.
Un studiu publicat în revista Scientific Reports, realizat de Juan José Negro, cercetător la Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) de la Stațiunea Biologică Doñana (EBD), sugerează acum că plăcuțele au fost create de copii cu ajutorul unor unelte din cupru, silex sau cuarț, pentru a reprezenta speciile de bufnițe prezente în regiune.
În plus, se crede ca acestea au fost probabil folosite ca păpuși, jucării sau amulete.
Negro și echipa sa au analizat 100 de plăci și le-au clasificat în funcție de câte caracteristici distincte ale bufnițelor au fost reprezentate.
Apoi au comparat rezultatele cu 100 de desene realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani și au observat asemănările.
„Noi propunem că aceste plăci ar putea fi rezultatul jocului copiilor – deși nu putem să le atribuim o vârstă”, spune Negro, potrivit HeritageDaily.
„Acest lucru nu este incompatibil cu ideea că plăcuțele ar fi putut fi folosite apoi și în ritualuri ca ofrande funerare.”
Multe dintre plăci au două găuri în partea de sus, pe care echipa le consideră nepractice pentru înșirarea aței pentru a le atârna drept obiecte rituale.
În schimb, Negro sugerează că găurile au fost folosite pentru a introduce pene, reprezentând smocurile de pene, asemănătoare cu urechile, pe care unele specii de bufnițe prezente în zonă le au pe cap, cum ar fi bufnița cu urechi lungi.
Principalele beneficii ale jucăriilor muzicale în primii ani de viață
O amuletă romană în formă de falus a fost descoperită în Marea Britanie. Iată povestea pandantivului
Materialul macabru din care au fost făcute pandantive găsite în morminte din epoca de piatră