Mumii cu limbi de aur, scoase la lumină în Egipt. Ce simbolizează?

09 12. 2022, 19:00

Arheologii de la Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt au descoperit mumii cu limbi de aur în timpul săpăturilor din Menoufia.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei extinderi a zonei de cercetare din necropola Quweisna, un sit funerar care conține sute de morminte din diferite perioade din istoria Egiptului.

Săpăturile au scos la iveală o serie de mumii, unele dintre ele având o limbă sau o amuletă de aur plasată în gura defunctului.

O astfel de practică avea scopul de a se asigura că mortul va putea comunica în viața de apoi și va putea vorbi în fața curții zeului egiptean antic, Osiris, scrie HeritageDaily.

Amuletă de aur, plasată în gura defunctului

Arheologii au descoperit practici funerare similare în Egipt, cum ar fi descoperirea din februarie 2021 la Templul Taposiris Magna din Alexandria sau în decembrie 2021 la situl arheologic Oxyrhynchus, în apropiere de orașul El Bahnasa din zilele noastre.

Potrivit lui Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, mumiile se află într-o stare de conservare precară, însă cercetătorii au descoperit că mai multe dintre ele au fost acoperite cu foi subțiri de aur și așezate în sicrie de lemn.

De asemenea, echipa a găsit vase de lut, artefacte din aur în formă de scarabeu și flori, precum și o serie de amulete și vase funerare din piatră, arată un comunicat de presă al Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

Mumiile se află într-o stare de conservare precară

„Partea nou descoperită a necropolei are un stil arhitectural diferit. Studiile timpurii asupra înmormântărilor, a mumiilor și a colecției funerare indică faptul că această necropolă a fost folosită în trei perioade diferite: Egiptul antic târziu, perioada ptolemeică și o parte din perioada romană”, a explicat Ayman Ashmawi, șeful Sectorului Antichităților din Egiptul Antic.

Săpăturile anterioare de la Quweisna au scos la iveală sute de morminte, sicrie de piatră și un sicriu uriaș realizat din granit negru pentru un preot important.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Prima mumie însărcinată descoperită vreodată suferea de o boală rară. Cercetătorii i-au aflat cauza morții

Genomul bacteriei E. coli antice a fost reconstruit folosind fragmente dintr-o mumie italiană

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

O mumie egipteană antică, uitată într-un depozit, s-a dovedit a fi o pasăre sacrificată zeului Thoth