Noi descoperiri la vila romană din Rutland dezvăluie originile unei clădiri luxoase
Arheologii de la Historic England și de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au descoperit recent un al doilea mozaic, după o descoperire similară în 2020, datând din perioada Angliei romane. Opera de artă ar putea fi o bucată din podeaua unei săli de mese dintr-o vilă. Descoperirile au fost făcute în Rutland, Marea Britanie.
Săpăturile din 2020 au scos la iveală resturile unui mozaic care reprezintă povestea legendarului erou Ahile din Iliada și lupta sa cu prințul troian Hector. Opera de artă formează podeaua a ceea ce s-a crezut a fi o încăpere de luat masa într-o mare vilă, ocupată în secolele al III-lea și al IV-lea d.Hr., în perioada Romană târzie.
Iliada, cunoscută și sub numele de Ilion, este un poem grecesc străvechi, atribuit în mod tradițional poetului Homer.
Iliada are loc în timpul Războiului Troian, în mijlocul căruia o coaliție de regate grecești miceniene condusă de regele Agamemnon asediază orașul Troia. Iliada se numără printre cele mai vechi opere existente din literatura occidentală și relatează certurile dintre Agamemnon și Ahile.
Un mozaic și o incursiune în Anglia romană
Un studiu geofizic și o serie de evaluări arheologice suplimentare efectuate la momentul respectiv au descoperit mai multe clădiri, inclusiv ceea ce păreau a fi hambare cu culoar, o posibilă casă de baie, structuri circulare și o serie de șanțuri de delimitare.
Săpăturile din 2022, în curs de desfășurare, au descoperit o sală mare, localizată la 50 de metri de vila principală, care a fost probabil un vechi hambar, inițial construit din lemn și transformat într-o structură de piatră în timpul secolului al III-lea sau al IV-lea d.Hr. Un capăt al structurii era folosit pentru lucrări agricole sau meșteșugărești, în timp ce celălalt capăt era o zonă domestică extinsă, care dispunea de o sală de baie, cuprinzând o cameră caldă și una rece.
Există dovezi ale unei sofisticate încălziri prin pardoseală, care folosea diferite tehnici pentru a menține diferite temperaturi și conducte de încălzire încorporate în pereți, potrivit Heritage Daily.
Dovezile arheologice sugerează un nivel de trai ridicat
Concentrându-se asupra vilei principale, echipa a găsit fragmente de marmură lustruită, coloane de piatră sparte și tencuială pictată pe pereți. Cea mai notabilă este dovada de mozaicuri din coridoarele care duc la sala de mese, dintre care unul este relativ intact și prezintă un model geometric complicat care datează probabil din aceeași perioadă de construcție ca și mozaicul din Războiul Troian.
Noile descoperiri oferă dovezi suplimentare care sugerează că vila a fost ocupată de o persoană înstărită, sugerând, de asemenea, că este posibil ca proprietatea să fi fost locuită mai devreme decât se credea anterior.
„Este un sit fascinant și a pus problema multor întrebări despre viața în Anglia romană. Răspunsurile vor deveni mai clare pe măsură ce, în anii următori, vor fi examinate dovezile de către o echipă de specialiști, iar munca lor ne va ajuta să înțelegem povestea acestei vile complexe și semnificația sa pentru înțelegerea noastră asupra Angliei Romane”, a spus directorul executiv al Historic England, Duncan Wilson.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Arheologii au găsit dovezi ale extracției de argint desfășurate de romani la scară largă în Anglia
Top 10 descoperiri arheologice biblice din 2021
Robotul Spot păzește ruinele de la Pompeii și uimește turiștii care vizitează parcul arheologic