Două fosile de Opabinia care au fost descoperite de cercetători sunt considerate a fi primele de acest fel din Europa.
Specimenele, găsite lângă Llandrindod Wells, Powys, se aflau în roci de pe fundul mării de când mijlocul Țării Galilor era acoperit de ocean.
Asta înseamnă că datează de peste 400 de milioane de ani și seamănă cu fosile de Opabinia, creaturi care au trăit în Canada cu 40 de milioane de ani mai devreme.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Muzeul Țării Galilor. Cercetătorii independenți și locuitorii din Llandrindod dr. Joseph Botting și dr. Lucy Muir au găsit depozitul de fosile într-o pășune.
Fosilele unui animal similar numit utaurora au provenit din roci de o vârstă comparabilă din SUA, notează BBC.
Opabiniidele trăiau în mare și aveau corpul moale, cu trunchiul lung și îngust, care avea câte un rând de clapete de-a lungul fiecărei părți, despre care se credea că erau folosite pentru înot, și perechi de picioare triunghiulare butucănoase pe partea inferioară.
Caracteristica lor cea mai distinctivă era un fel de nas foarte lung, semănând cu furtunul unui aspirator.
Se crede că creaturile își foloseau nasul pentru a ridica bucăți de hrană de pe fundul mării și pentru a le aduce la gură, care se afla la baza nasului, pe partea inferioară a capului.
Cea mai mare dintre cele două fosile are 13 milimetri lungime, în timp ce cea mai mică are doar 3 mm.
Unul dintre animalele fosile a primit numele științific Mieridduryn bonniae, numită în onoarea lui Bonnie, nepoata proprietarilor terenului unde a fost găsită fosila.
Restul numelui provine din cuvintele galeze „mier”, care înseamnă „mărăcini”, și „duryn”, care înseamnă „bot”.
„Aceasta este o descoperire fantastică a cercetătorilor noștri. Joe și Lucy lucrează cu alți paleontologi din întreaga lume pentru a studia fosilele și a descifra ceea ce ne pot spune despre viața din mările Țării Galilor cu peste 460 de milioane de ani în urmă”, a declarat dr. Lucy McCobb, curator principal al Muzeului Țării Galilor.
„Așteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe despre aceste minuni galeze”, a încheiat ea.
Test de cultură generală. Cine a descifrat hieroglifele egiptene?
Ciuma dansului, cea mai bizară epidemie din istorie
Nefertiti, „frumoasa care, iată, vine”
Arheologii au descoperit un tunel antic, care ar putea duce la mormântul pierdut al Cleopatrei