Tatuaje misterioase, descoperite pe corpurile femeilor din Egiptul antic. Ce simbolizează?
O pereche de cercetători, unul de la Universitatea Missouri din Saint Louis, celălalt de la Universitatea Johns Hopkins, a găsit dovezi ale unor tatuaje pe corpurile unor femei care au trăit în Egipt în urmă cu mii de ani.
Cercetătorii Marie-Lys Arnette și Anne Austin, descriu tatuajele și își expun ideile cu privire la motivul pentru care femeile le aveau, în studiul lor, publicat în The Journal of Egyptian Archaeology.
La începutul anilor 1920, arheologii au descoperit un oraș antic numit Deir el-Medina, în apropiere de râul Nil, în Egipt. Cercetările anterioare au arătat că orașul a fost activ între anii 1550 și 1070 î.Hr. și a servit ca o comunitate pentru a găzdui bărbații (și familiile lor) care construiau morminte pentru regalitatea egipteană.
De-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit că orașul a fost planificat în mod îngrijit, cu străzi egale și case pentru oamenii care locuiau acolo, scrie Phys.org.
Ce au dezvăluit mumiile găsite în oraș?
În acest nou efort, cercetătorii studiau mumii găsite în oraș când au dat peste dovezi de tatuaje.
Cercetătorii studiau două mumii feminine prelevate din două morminte din sat. Unul dintre ele fusese jefuit, iar mumia fusese desfăcută.
Studiind pielea mumificată, cercetătorii au găsit dovezi ale unui tatuaj. Aceștia au reușit să distingă reprezentări ale unui bol, un ritual de purificare și o reprezentare a lui Bes, un zeu egiptean al cărui rol era de a proteja femeile și copiii, mai ales în timpul nașterii.
Cea de-a doua mumie, încă învelită, a fost studiată cu ajutorul fotografiei cu infraroșu.
Unul dintre morminte a fost jefuit
S-au dovedit a fi rămășițele unei femei de vârstă mijlocie cu un alt tatuaj. Acest tatuaj înfățișa un wedjat (ochiul lui Horace) și pe Bes, de data aceasta purtând o coroană făcută din pene.
Avea, de asemenea, o linie în zigzag sub celelalte figuri, care reprezenta probabil o mlaștină, unde oamenii din acea vreme se duceau pentru a se răcori și, uneori, pentru a calma durerea, cum ar fi cea resimțită în timpul nașterii.
Cercetătorii sugerează că cele două tatuaje par să reprezinte o cerere de protecție în timpul nașterii din partea celor care le poartă.
Cercetătorii notează că în sit au mai fost găsite figurine de lut care înfățișează tatuaje pe partea inferioară a spatelui și pe partea superioară a coapselor femeilor, care aveau, de asemenea, imagini cu Bes.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Trei mumii din America de Sud au fost ucise cu brutalitate, arată tomografiile
Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?
Cele mai vechi mumii din lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice