Arheologii au descoperit o navă romană scufundată, veche de 2.000 de ani

17 11. 2022, 19:00

O echipă multinațională de arheologi a descoperit o navă romană scufundată veche de 2.000 de ani conservată în mare, în zona Sukošan, în largul coastei croate.

Descoperirea a fost făcută de Centrul Internațional de Arheologie Subacvatică, care a lucrat în cooperare cu Institutul Arheologic German și cu o echipă multinațională.

Astfel, arheologii subacvatici au identificat pentru prima dată o posibilă epavă în anul 2021, după ce au găsit bucăți de lemn și monede. Acestea ar fi fost bătute în timpul domniei împăratului Constantin.

Acest lucru a dus la un nou studiu subacvatic la scară largă, care a scos la iveală nouă metri din corpul acestei nave, îngropat în straturi de nisip, mai exact la o adâncime de doi metri, în apropierea portului roman Barbir.

Bucăți de lemn și monede, bătute în timpul domniei împăratului Constantin

Ruinele subacvatice de la Barbir au fost descoperite pentru prima dată în anul 1973.

Acum, studiile și fotografiile aeriene în curs de desfășurare au dezvăluit noi dovezi ale unor structuri scufundate și două perechi, sugerând că portul a fost un important centru comercial în perioada romană.

Datarea preliminară a sugerat că nava descoperită are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, datând încă din secolul I sau II d.Hr., în timpul primei faze de construcție la Barbirul roman, scrie Heritage Daily.

O navă romană scufundată descoperită pentru prima dată în 1973

Mostre din corpul navei au fost trimise în Franța pentru analize suplimentare, în speranța că se va putea stabili o dată mai precisă și pentru a afla dacă materialul de construcție era local sau provenea din alte regiuni.

Deși unele părți ale navei au suferit deteriorări, întreaga structură exterioară a fost păstrată și își păstrează forma relativ intactă.

Deocamdată, epava va fi îngropată în straturi de nisip, geotextil și piatră pentru a conserva rămășițele, dar echipa intenționează să revină în 2023 pentru a expune restul corpului navei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Microbiologia oceanului, alterată timp de 80 de ani de o navă din Al Doilea Război Mondial

Nava spațială Lucy, lansată în 2021, trece astăzi pe lângă Pământ

Cercetătorii au descoperit epava navei care a trimis un avertisment către Titanic

O epavă veche de 150 de ani, descoperită în Argentina, ar putea fi o balenieră din SUA