Home » Istorie » Angela Merkel, una dintre cele mai puternice femei din lume

Angela Merkel, una dintre cele mai puternice femei din lume

Publicat: 13.11.2022

Angela Merkel, cancelarul Germaniei între 2005 și 2021, este politicianul care a condus 4 guverne timp de 16 ani, evitând întotdeauna să se implice în scandaluri și implementând o politică de conciliere.

În timpul mandatelor de cancelar a susținut peste 1500 de discursuri oficiale, a fost politicianul care a avut mereu o atitudine relaxată în compania oricăror lideri sau reprezentanți politici și a reușit să se impună într-o lume dominată de bărbați.

La finalul carierei sale, în 2021, ceremonia care a marcat acest moment a fost constituită din onoruri militare supreme, fiind prima șefă de guvern care a primit un astfel de omagiu la Berlin, la blocul Bendler de la Ministerul Apărării.

Liderii politici mondiali despre Angela Merkel

În memoriile scrise de el, „Pământul făgăduinței”, Barak Obama, fostul președinte american, vorbește și despre Angela Merkel descriind-o ca fiind „de încredere, onestă, inteligentă și foarte prietenoasă”, menționând, printre altele, de scepticismul cu care fostul cancelar german l-a privit la început, ajungând, mai apoi, să aibă o relație bazată pe încredere. Înaintea lansării cărții, Obama a lăudat-o pe Merkel într-un interviu acordat reporterilor de la RTL și citat de publicația Deutche Welle. „Mă gândesc foarte mult la Angela Merkel. A fost un lider politic remarcabil, nu numai pentru Germania, ci și pentru Europa și întreaga lume”.

Președintele Biden a numit-o „prietenă nemaipomenită, prietenă personală și prietenă a SUA”, Președintele Consiliului European Charles Michael a spus despre ea că este „un monument” iar Germania fără Angela Merkel este precum „Roma fără Vatican sau Paris fără turnul Eiffel”. Emmanuel Macron, unul dintre cei mai apropiați parteneri politici ai Angelei Merkel, i-a mulțumit pentru „luptele duse împreună pentru binele Europei noastre”, președintele turc Recep Erdogan a numit-o prietenă și cancelară costisitoare, politician experimentat, întotdeauna dând dovadă de o atitudine rațională în ceea ce privește implicările în problemele politice și, conform celor spuse de Erdogan, orientată pe găsirea de soluții, asta după ce în 2017, o acuza pe Merkel de folosirea metodelor naziste în disputa dintre Ankara și Berlin.

Ce părere a avut Vladimir Putin despre Angela Merkel?

Tensiunile izbucniseră după ce autoritățile germane refuzaseră să permită unor miniștri turci să facă pledoarie în fața etnicilor turci din Germania pentru un „DA” în cadrul referendumului din 16 aprilie 2017 privind extinderea puterilor lui Erdogan. Ca răspuns la ceea ce s-a întâmplat atunci, președintele turc a acuzat Berlinul că se comportă ca Germania nazistă.

La finalul mandatului ei, întrebat de jurnaliști ce părere are despre retragerea Angelei Merkel, Vladimir Putin a spus: „A fost 16 ani la putere, ceea ce este un lucru remarcabil. (…) Și ar fi putut să mai candideze”, iar în mesajul de rămas bun pe care i l-a transmis telefonic fostului cancelar german, liderul rus, care s-a adresat la pertu Angelei Merkel, a spus: „Am menținut un contact permanent şi am încercat mereu să găsim căi de depăşire până şi a celor mai dificile situaţii. În anii cât ai fost în fruntea guvernului german, tu ai câştigat pe bună dreptate un mare prestigiu în Europa şi în lumea întreagă. Sunt sigur că experienţa ta prodigioasă ca om de stat şi politician va fi la mare căutare. Şi, desigur, vom continua comunicarea noastră prietenoasă”.

Relații relaxate cu Rusia

Merkel a fost acuzată că politica destul de relaxată pe care a dus-o în timpul mandatului ei de cancelar a determinat escaladarea Ucrainei la războiul actual, în 2008 blocând aderarea Ucrainei la NATO. „Ucraina era o altă țară la acea vreme, foarte divizată în domeniul politicii interne. Este o mare tristețe că nu a funcționat, dar nu mă învinovățesc că nu am încercat. (…)Nu poți deveni membru NATO de la o zi la alta. Este un proces și în timpul acestui proces am știut că Putin i-ar fi făcut Ucrainei ceva care nu i-ar fi fost bine”.

În 2014, Germania sub conducerea Angelei Merkel a fost prima țară care a impus sancțiuni Rusiei după anexarea Crimeei, acordul încheiat atunci la Minsk reușind să calmeze temporar tensiunile dintre Rusia și Ucraina. „Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa”, a declarat Merkel într-o discuție cu  Alexander Osang, primul jurnalist care i-a luat interviu Angelei Merkel după retragerea din funcție.

Am ales să urmez o carieră în fizică pentru că acolo adevărul nu este atât de ușor de îndoit

Angela Dorothea Merkel s-a născut pe 17 Iulie 1954 la Hamburg, în Republica Federală Germană, tatăl ei fiind pastor, iar mama profesoară de latină. A studiat fizica în cadrul Universității Karl Marx din Leipzig, în 1986 devenind doctorand în fizică.

A fost căsătorită cu un fizician

Între 1977 și 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel, iar din 1998 (și până în prezent) căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. A intrat în politică în 1989, odată cu căderea zidului Berlinului, în 1991 a condus Ministerul Femeilor și al Tineretului, în 1994 a devenit ministrul Mediului și al Securității Nucleare, în 2002 a candidat pentru funcția de cancelar al Germaniei, dar a pierdut în faţa lui Edmund Stoiber.

A revenit în competiție în 2005, când a și câștigat, devenind prima femeie cancelar din istoria statului. Politica pe care a dus-o și deciziile de austeritate luate în timpul crizei economice din 2008 au reușit să mențină băncile nemțești într-un echilibru prevenind prăbușirea acestora și, implicit, a întregii economii a țării. Parcursul economic al Germaniei i-au adus, de altfel, câștigarea următoarelor mandate în funcția de cancelar (în 2009, 2013 și 2018).

O politică externă echilibrată

În timpul mandatelor sale, Merkel și-a propus mereu să își consolideze legăturile cu alte țări, punând accent pe relațiile economice și politice. La o săptămână după ce a preluat funcția de cancelar, a mers la Bruxelles pentru a-i întâlni pe președintele francez Jacques Chirac, pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe prim-ministrul britanic, Tony Blair, și președintele Namibiei, Pohamba.

Merkel, cu jumătate din membrii cabinetului, a vizitat Israelul pe 16 martie 2007, pentru a participa la comemorarea celor 60 de ani de la formarea statului. A fost întâmpinată la aeroport de prim-ministrul Ehud Olmert alături de alți oameni importanți din guvernul Israelian, fiind a doua persoană onorată în acest mod, după președintele SUA, George Bush.

În 2008, a deținut funcția de președinte al Consiliului European și a avut un rol important în gestionarea crizei financiare globale din 2007 – 2008.

De ce au avut nemții încredere în ea?

Guvernul german condus de Merkel a susținut, de asemenea, educația timpurie și drepturile copiilor, încurajând, în același timp, egalitatea de gen, accesul mai flexibil la piața muncii, extinderea facilităților pentru copiii aflați în primii ani de viață. Toate acestea și stimulentele financiare au determinat o creștere a participării femeilor la forța de muncă cu peste 70%, una dintre cele mai ridicate din lumea industrializată.

La începutul lunii noiembrie a.c, fostul cancelar german a primit premiul Nansen al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), distincție acordată pentru decizia sa de a accepta refugiați din calea războaielor în perioada în care se afla la conducerea executivului de la Berlin, subliniind că „drepturile refugiaților trebuie să fie respectate și niciun refugiat nu ar trebui să fie trimis înapoi în ţara lui dacă riscă să fie persecutat”. Odată cu această distincție, Merkel a primit și o medalie de aur și suma de 150.000 de dolari pe care fostul cancelar a dorit să o împartă cu alți patru laureați.

Angela Merkel a fost un adevărat lider al Germaniei care, prin politica și deciziile impuse, a influențat economia europeană. Deși în tinerețe visul ei era să devină profesoară, a reușit să devină una dintre cele mai puternice femei din lume.

Surse:

https://www.dw.com/en/barack-obama-angela-merkel-a-promised-land-memoir/a-55623587

https://www.theguardian.com/world/2021/oct/22/monument-eu-leaders-hail-angela-merkel-final-summit

https://kidadl.com/facts/angela-merkel-facts-you-probably-didn-t-know

https://www.euronews.com/2017/11/14/view-merkel-s-greatest-achievement

https://www.britannica.com/biography/Angela-Merkel

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anunţul Angelei Merkel, după ce a fost din nou surprinsă tremurând

Ursuleț de pluș creat special pentru Angela Merkel. Cât costă jucăria

Edward Snowden, trădător sau erou?

Marionetele lui Putin. Germanii, jucați pe degete de liderul de la Kremlin (DOCUMENTAR)

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii