Arheologii din Italia au descoperit peste două duzini de statui antice de bronz, frumos conservate, care datează din epoca romană antică, în băile termale din Toscana. Experții salută evenimentul ca fiind o descoperire senzațională.
Statuile au fost descoperite în San Casciano dei Bagni, un oraș de pe un deal din provincia Siena, la aproximativ 160 de kilometri la nord de Roma, unde arheologii au explorat, încă din 2019, ruinele noroioase ale unei băi antice, potrivit Reuters.
„Este o descoperire foarte semnificativă, excepțională”, a declarat marți pentru Reuters Jacopo Tabolli, un profesor asistent de la Universitatea pentru Străini din Siena, cel care coordonează săpăturile.
Massimo Osanna, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Culturii, a numit-o una dintre cele mai remarcabile descoperiri „din istoria Mediteranei Antice” și cea mai importantă de când bronzurile Riace, o pereche uriașă de războinici greci antici, au fost scoase din mare în largul Italiei în 1972.
Tabolli a declarat că statuile, care îi înfățișează pe Hygieia, Apollo și alte divinități greco-romane, obișnuiau să împodobească un sanctuar înainte de a fi scufundate în apele termale, într-un fel de ritual, „probabil în jurul secolului I d.Hr”.
Majoritatea statuilor datează din perioada cuprinsă între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., o perioadă de „mari transformări în Toscana antică”, când s-a trecut de la stăpânirea etruscă la cea romană, a precizat Ministerul Culturii într-un comunicat.
Statuile au fost acoperite de aproape 6.000 de monede de bronz, argint și aur, iar apele fierbinți și noroioase din San Casciano au contribuit la conservarea lor „aproape ca în ziua în care au fost scufundate”, a declarat profesorul asistent Tabolli.
Arheologul a declarat că echipa sa a recuperat 24 de statui mari, plus câteva statuete mai mici și a remarcat că este neobișnuit ca acestea să fie făcute din bronz, mai degrabă decât din teracotă.
Tabolli a spus că acest lucru sugerează că acestea provin din ceea ce el a numit o așezare de elită, unde arheologii au găsit, de asemenea, „minunate inscripții în etruscă și latină”, care menționează numele unor familii locale puternice, a adăugat comunicatul ministerului.
Ministerul Culturii din Italia a precizat că statuile au fost duse la un laborator de restaurare din apropiere de Grosseto, dar vor fi expuse în cele din urmă într-un nou muzeu din San Casciano.
Orașul din Italia în care mai mult de jumătate din populație are același nume
Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor
Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar
Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante