Home » Istorie » Ginghis Han, cel mai mare cuceritor

Ginghis Han, cel mai mare cuceritor

Ginghis Han, cel mai mare cuceritor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.10.2022

În 1162, undeva în munții Khentii, se năștea cel care avea să devină unul dintre cei mai nemiloși și mai mari conducători de oști, împăratul împăraților, barbarul, neînfricatul, întemeietorul celui mai mare imperiu. Ginghis Han

În timpul vieții, avându-și copiii și nepoții alături, a luat parte la nenumărate bătălii, ajungând ca în 25 de ani, armata Mongolă să cucerească mai mult decât au reușit romanii în 400 de ani.

La moartea sa, în 1227, Imperiul Mongol, se întindea de la Oceanul Pacific și până la Marea Caspică, „înghițind” aproape 30 de milioane km pătrați de uscat. Imperiul Mongol era vast, imens, de mărimea continentului African.

Ginghis Han, bun strateg militar

Acțiunile lui Ginghis Han l-au transformat într-unul dintre cei mai de succes și de temut comandanți militari pe care i-a cunoscut vreodată istoria omenirii.

Succesul militar al Ginghis Han s-a datorat tehnicilor bine puse la punct și a felului în care și-a coordonat oștile. Avea arcași iscusiți, imbatabili, o cavalerie formată din foarte buni călăreți, luptători brutali și oameni care în confruntările cu adversarii efectiv rădeau tot ce le ieșea în cale.

S-a născut cu un cheag în mână

Născut în 1162 pe malurile râului Onon, numele original fiind Temujin („de fier”), era fiul unei căpetenii de oști locale și se spune că a venit pe lume strângând în mână un cheag de sânge, un semn, cred mongolii, că Temujin avea să devină un mare luptător. Nu știm dacă semnul de la naștere era cu adevărat o profeție, însă știm că Ginghis Han chiar a fost unul dintre cei mai mari războinici ai tuturor timpurilor, armatele conduse de el ucigând în timpul bătăliilor duse nu mai puțin de 40 de milioane de oameni, Han distrugând civilizații milenare. În 1219, conducea un imperiu care se întindea de la nordul Chinei până la granița afgană și din Siberia până la granița cu Tibet.

A construit cel mai mare imperiu pe uscat din istorie, a fost o personalitate puternică dominată de violență compulsivă, o ambiție extraordinară, inteligență și curaj. Descris azi ca fiind un geniu militar și un abil politician, Ginghis Han a adus teroarea și crimele la un nou nivel, ceva ce nu se mai atinsese și văzuse până atunci, întreaga lume fiind atunci îngrozită de rapiditatea și brutalitatea cu care Han reușea să cucerească teritorii după teritorii.

Criminal la 13 ani

Încă din primii ani ai vieții, Temujin s-a confruntat cu probleme și suferințe, fiind nevoid să se adapteze într-o lume ostilă.

Din motive polico-administrative, Temujin a fost obligat să se însoare când avea doar 9 ani cu o fată ce facea parte din comunitatea unui trib rival. La scurt timp, îi moare tatăl, otrăvit fiind, astfel că micul Temujin revine acasă. Aici, însă, conform concepției că un trib acceptă și se supune doar în fața unui lider respectat, Temujin și restul familiei sunt abandonați în pustietate, unde timp de câțiva ani se luptă zi de zi pentru a supraviețui condițiilor austere din mediul în care fuseseră „exilalați”, adică în acea zonă de stepă deloc prietenoasă.

În această perioadă, Temujin începe să-și dezvolte și manifeste trăsăturile de luptător și nemilos conducător, săvârșind prima sa crimă. Avea 13 ani când și-a ucis fratele vitreg acuzat că ascundea mâncare în timp ce alții sufereau de foame. Treptat, Temujin a reușit să-și construiască o ceată de oameni în jurul său, impunându-se, încet încet, ca și lider.

Zece ani mai târziu, dând dovadă de un spirit analitic și demonstrându-și capacitățile de bun strateg, și-a dat seama că tribul pe care-l conducea era expus în zona de stepă, astfel că a decis să consolideze poziția coloniei sale unindu-se cu tribul din care făcea parte Borte, fata ce-i fusese dată de nevastă încă din vremea copilăriei lui. Așadar, întors la ea, și având o siguranță militară și administrativă, Temujin a fost luat sub ocrotirea căpeteniei de trib, Toghril Ong khan.

La scurt timp după acest episod, tânăra a fost răpită de mongolii din tribul Merkit fapt care i-a stârnit mânia lui Temujin și, fără să stea pe gânduri, ajutat de oamenii săi și de cei ai aliatului, căpetenia Toghril Ong Khan, formează o armată destul de puternică în fruntea căreia pleacă în munții din Nordul Mongoliei pentru a-și salva soția. Oastea lui Temujin i-a căsăpit pur și simplu pe membrii tribului rival, reușind astfel să o salveze pe Borte. Figura de războinic desăvârșit și de lider începuse deja să se contureze. Iar momentul acestei bătălii avea să-l învețe nu doar cum trebuie să se organizeze pentru a face față inamicului, dar îi demonstrează, totodată, și forța prieteniei și a alierii în conflicte.

Stăpânul stepelor

În anul 1206, Temujin devine Ginghis Han, stăpânul stepelor, conducătorul suprem, prințul tuturor teritoriilor care se întindeau între oceane, iar campaniile sale de cotropire și cucerire a teritoriilor continuă. În 1215 capturează Zhongdu (Beijingul de azi), în 1219 invadează provincia Horesm, noul imperiu islamic inființat în vest și cucerește orașe importante ale provinciei. Înconjoară Marea Caspică și înaintează către Marea Neagră. Luptă pe două fronturi, spre Nord, o parte din oamenii săi se îndreptau către Rusia, în vreme ce spre Sud, cealaltă parte a oștii sale neînfricate gonea spre Jabul și Peshawar.

Ginghis Han a fost descris ca fiind dur, nemilos, crud și foarte răzbunător, dar în același timp era recunoscut ca fiind un conducător inteligent, adaptând mereu armata la nevoile și condițiile de luptă în care era implicată.

Admira talentul

Ginghis Han avea un respect deosebit pentru talent, indiferent din ce mediu sau domeniu proveneau cei înzestrați cu…talent. Lui Han nu-i păsa de unde-și recruta ofițerii, atâta timp cât aveau experiență și erau desăvârșiți în ceea ce privea abilitățile militare. Un exemplu faimos al acestei credințe a meritocrației vine din bătălia ce a avut loc în anul 1201 împotriva tribului rival Taijut, când Ginghis aproape a fost omorât după ce calul său a fost săgetat de un arcaș inamic. Adresându-se mai târziu prizonierilor din Taijut, a vrut să afle cine este era trăgătorul responsabil, moment în care unul dintre soldați și-a revendicat gestul. Han a fost impresionat de curajul ostașului, așa că l-a făcut ofițer în armata sa, luptătorul având să devină mai târziu unul dintre cei mai mari comandanți ai lui în bătăliile de câmp din Asia și Europa.

În luptele sale, Han a oferit adesea altor regate șansa de a se supune pașnic stăpânirii mongole, dar nu a ezitat să ridice sabia asupra oricărei societăți care a opus rezistență. În 1219, după ce șahul Imperiului Khwarezmid a încălcat un tratat cu mongolii, Ginghis i-a oferit șahului un acord comercial pentru a face schimb de mărfuri, însă primii săi emisari au fost uciși, ceea ce l-a înfuriat pe Han dezlănțuindu-și hoardele mongole și trimițându-le să atace teritoriile Khwarezmid din Persia. Războiul s-a soldat cu milioane de morți și un imperiu lăsat în ruină. Și acesta este doar un exemplu.

Înalt și puternic

Deși nu există dovezi clare despre cum arăta în realitate, niciun portret sau sculptură nu au rezistat timpului, majoritatea relatărilor îl descriu ca fiind un bărbat înalt și puternic, „cu o coamă de păr curgătoare și o barbă lungă și stufoasă”. Cronicarul persan al secolului al XIV-lea, Rashid al-Din, îl descria pe Ginghis Han ca având părul roșu și ochii verzi, relatare discutailă, având în vedere faptul că nu-l întâlnise niciodată în persoană pe Han, iar trăsăturile descrise de el erau deloc reprezentative mongolilor.

Tolerant cu alte religii

Spre deosebire de mulți constructori de imperii, Ginghis Han a îmbrățișat diversitatea teritoriilor pe care le cucerea. A adoptat legi prin care se recunoștea libertatea religioasă pentru toți, a acordat scutiri de taxe la lăcașurile de cult. Această toleranță avea o latură politică. Han știa că supușii fericiți erau ușor de condus și cu greu s-ar fi răzvrătit. A inițiat reforme militare și economice care au ajutat la extinderea armatei și la creșterea comerțului, iar în timpul domniei lui Han au apărut primele mori de vânt eficiente cunoscute în China.

Ginghis Han era adeptul unor credințe șamaniste, prin care se venerau spiritele cerului, vânturile și munții, și manifestând un interes aparte pentru spiritualitate, înaintea bătăliilor, avea ritualul de a se ruga în liniște, în cortul său.

Mormânt secret

Dintre toate enigmele construite în jurul vieții și personalității lui Ginghis Han, poate cea mai mare este legată de moartea sa. Deși datele istorice spun că ar fi murit în 1227, din cauza unor răni provocate la căderea de pe calul său, în timpul unei bătălii cu armata chineză, alte surse vorbesc despre tifos sau rana produsă de o săgeată la genunchi. Prin urmare, Han a reușit să facă în așa fel încât să moară într-un loc neștiut și nedescoperit de nimeni până azi și i-a pus la grele încercări pe cercetătorii științifici care încă mai lucrează la teoriile lor privind cauzele exacte ale morții lui Han.

Ginghis Khan a unificat diverse triburi nomade din Asia, în încercarea de a construi o armată mai mare. Înainte de a deveni un han, Ginghis a fost un războinic popular, puternic și extrem de priceput și a contribuit la extinderea Imperiului Mongol. A câștigat încrederea tuturor triburilor și clanurilor din Mongolia că va promova interesele poporului și ale imperiului.

De asemenea, dacă până atunci, China a zădărnicit încercările multor forțe de o cuceri, Ginghis nu doar că a invadat-o, ci a câștigat controlul asupra întregului teritoriu de pe flancul vestic al Marelui Zid Chinezesc. A cucerit aproape toată Asia de Vest. De asemenea, s-a aventurat departe pe frontul de est, până la Otrar. De asemenea, i-a învins pe ruși peste Caucaz, pe timp de iarnă.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Genghis-Khan

https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-genghis-khan

https://healthresearchfunding.org/5-major-accomplishments-of-genghis-khan/

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Arheologii au cartografiat capitala antică a Imperiului Mongol și au făcut descoperiri importante

Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor

Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei

Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...