John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte american. „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că acela nu duce nicăieri”

06 10. 2022, 20:14

This browser does not support the video element.

John F. Kennedy (29 mai 1917 – 22 noiembrie 1963) a fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, exercitând această funcție din anul 1961 și până la momentul asasinării lui, pe 22 noiembrie 1963.

Născut într-o familie cu părinți descendenți ai imigranților irlandezi (mama, fiica unui fost primar al orașului Boston, tatăl, prosper om de afaceri și fost ambasador în Marea Britanie, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), JFK a avut opt frați.

A fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy Onasis timp de zece ani (având cu aceasta trei copii).

De religie romano-catolică, Kennedy a fost ofițer, jurnalist și scriitor.

Nuntă cu 1200 de invitați

A studiat istoria și relațiile internaționale la Harvard (1936), în 1941 s-a înscris ca voluntar în Marina Americană, în 1946 este ales în Camera Reprezentanților, în 1952 este ales senator, în 1953 Kenedy (37 ani) se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier (24 ani), în cadrul unei ceremonii religioase la care au participat peste 700 de invitați și organizând o petrecere cu peste 1200 de persoane.

În noiembrie 1960 devine cel mai tânăr președinte american, pe 21 ianuarie 1961, în calitate de lider al statului american, rostește discursul inaugural al mandatului său prezidențial, rămânând celebru pentru cuvintele „Flacăra a trecut la o nouă generație de americani. Vom plăti orice preț pentru a asigura succesul libertății. Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ceea ce puteți face voi pentru țară”.

Primul eșec în politica internațională

La scurt timp după ce a preluat funcția de conducere, lui Kennedy i-a fost adus la cunoștință planul fostului președinte american Eisenhower (1890 – 1969) de invadare a Cubei și distrugere a regimului socialist condus de Fidel Castro.

Conform acestui plan, CIA urma să instruiască, să înarmeze refugiați cubanezi și să-i debarce în Golful Porcilor din Cuba. Ințial a respins obiectivul, însă sub presiunile CIA a aprobat, mai apoi, operațiunea, condiția lui fiind ca trupele americane să nu fie deloc implicate.

Așadar, pe 17 aprilie 1961, refugiații cubanezi au descins în Golful Porcilor, însă au fost nimiciți de trupele lui Castro, acest moment marcând încheierea unui acord între Cuba și URSS și un eșesc lamentabil în mandatul președintelui.

Criza rachetelor din Cuba

Tot din biografia politică a lui JFK face parte și secvența petrecută pe 16 octombrie 1962, când președintele este informat de existența unor instalații nucleare instalate de sovietici pe teritoriul Cubei.

Pe 22 octombrie, președintele american a apărut într-un discurs televizat spunând: „Guvernul, așa cum am promis, a menținut cea mai strânsă supraveghere asupra realizărilor militare sovietice din insula Cuba. Săptămâna trecută, dovezi incontestabile au arătat că mai multe rachete ofensive sunt în curs de construcție pe această insulă prizonieră. Scopul acestei baze nu poate fi altul decât a furniza o forță militară contra emisferei occidentale […] Pentru a opri această construcție ofensivă, va fi inițiată o carantină strictă în jurul Cubei, asupra oricărui tip de armament militar care ar urma să fie livrat pe insulă. Orice navă, de orice tip, cu destinația Cuba, provenind din oricare țară sau port, va fi întoarsă din drum dacă la bord vor fi găsite arme ofensive”.

El a încheiat astfel: „Fac apel la președintele Hrușciov să oprească și să elimine această amenințare nechibzuită la adresa păcii mondiale și să contribuie la o relație stabilă între națiunile noastre”. Pe 28 octombrie 1962, începea demontarea instalaţiilor rachetelor sovietice din Cuba.

Pe 25 iulie 1963, în urma unor dialoguri și negocieri care au durat 12 zile, Kennedy şi omologul său sovietic, Nikita Hruşciov, au semnat Tratatul de interzicere a testelor de armament în aer, în spaţiu şi sub apă, rămânând în vigoare testele realizate sub pământ.

Moartea președintelui John F. Kennedy

Pe 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și Jacqueline Kennedy se aflau în Dallas, într-o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson. Deși fusese avertizat și sfătuit să nu efectueze această vizită, cunoscut fiind faptul că în Dallas se aflau extrem de mulți adversari politici, Kennedy nu a dat curs avertismentelor.

La ora locală 12.30, în timp ce se aflau într-o mașină decapotabilă (un Lincoln de 6,5m lungime și 2m lățime, în fruntea coloanei oficiale), alături de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, Kennedy a fost asasinat în urma a două focuri de armă care l-au nimerit în gât și în cap.

La ceremoniile funerare, un sfert de milion de oameni au trecut prin fața catafalcului în care era depus trupul președintelui Kennedy. În timp, constituind un caz de larg interes, nu mai puțin de 400000 de cărți au fost scrise având ca subiect principal asasinarea lui John F Kennedy.

Pe scurt despre JFK

JFK este unul dintre cei mai populari președinți din istoria SUA, a cărui viață nu a fost lipsită de scandaluri și momente mai puțin plăcute. A suferit de o serie de afecțiuni medicale pe care cu greu reușea uneori să le ascundă (probleme la colon, probleme intestinale, dureri intense de spate, alergii și altele) și a fost implicat în diverse relații extraconjugale. Suferea de boala Addison (afecțiune a glandelor suprarenale), cu care a fost diagnosticat în 1947.

JFK deține recordul de a fi cel mai tânăr președinte ales al Americii. Avea 43 de ani când a fost numit în această funcție, fiind cu 12 ani sub vârsta medie a unui președinte american ales până în acel moment.

A fost primul președinte american romano – catolic, aspect văzut ca pe un triumf în rândul comunității catolice, având în vedere faptul că, în SUA, la vremea aceea, existau prejudecăți vizavi de acest subiect.

Viața lui conjugală a fost marcată de controverse și scandaluri. A avut mai multe aventuri în timpul căsătoriei sale cu Jackie Kennedy, dar în ciuda infidelităților soțului ei, cei doi au rămas căsătoriți timp de zece ani, până la momentul morții lui Kennedy. Se spune că cea mai renumită aventură a lui a fost cu starul Marilyn Monroe, însă pe lista amantelor sale s-ar mai fi aflat și actrițele Gene Tierney și Anita Ekberg.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui JFK?

Provine dintr-o familie foarte numeroasă. JFK a fost al doilea dintre cei 9 copii ai lui Joseph Patrick Kennedy și Rose Fitzgerald. Despre două dintre surorile lui se știe că una a devenit călugăriță (Margaret), iar cealaltă (Eunice) a fondat Special Olympics, o organizație sportivă pentru persoanele cu dizabilități.

A scris două cărți despre al cel de-Al Doilea Război Mondial, primind Premiul Pulitzer la categoria „Biografie” pentru cartea sa „Profiles in Courage” (1956), un volum de scurte biografii care descriu actele de curaj și integritate ale unor senatori ai Statelor Unite.

Ultimele cuvinte ale lui JFK au fost adresate lui Nellie Connally, Prima Doamnă a Texasului. „Domnule Președinte, nu puteți spune că Dallas nu vă iubește.” Răspunsul lui Kennedy a fost: „Nu, cu siguranță nu poți.”

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/John-F-Kennedy

https://www.historyhit.com/facts-about-john-f-kennedy/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marilyn Monroe, cea mai sexy blondă din istorie, dar poate și cea mai tristă

Originea mitului asasinării președintelui John F. Kennedy este mai complicată decât am crede

Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?

După 55 de ani, un nou studiu demonstrează cum a fost împuşcat John F. Kennedy