Arheologii de la Universitatea din Bristol au sugerat că misterioasele sfere de piatră descoperite în diverse așezări antice din Marea Egee și din Marea Mediterană ar putea fi piese de joc ale unuia dintre cele mai vechi jocuri de societate.
Sferele găsite în situri din Santorini, Creta, Cipru și alte insule grecești au făcut obiectul a numeroase speculații, teoriile privind utilizarea lor incluzând un fel de pietre de aruncat cu praștia, bile de aruncat, un sistem de numărare/înregistrare sau ca piese de schimb.
Cercetările anterioare ale aceleiași echipe de la Universitatea din Bristol au indicat că există o variabilitate în ceea ce privește dimensiunea sferelor în cadrul unor grupuri și colecții specifice de sfere.
În urma acestor cercetări, echipa a dorit să exploreze potențialele modele în cadrul acestor concentrări de sfere, pentru a contribui la o înțelegere a utilizării lor potențiale.
Cel mai recent studiu publicat în Journal of Archaeological Science Reports de către doctorii Christianne Fernée și Konstantinos Trimmis de la Departamentul de Antropologie și Arheologie al Universității din Bristol a examinat caracteristicile comune de pe 700 de pietre – care au o vechime cuprinsă între aproximativ 4.500 și 3.600 de ani – găsite în orașul Akrotiri din epoca bronzului de pe insula Santorini, scrie EurekAlert.
Pietrele, care sunt mai mici decât mingile de golf, sunt de diferite culori și realizate din materiale diferite. În urma analizei, pietrele au fost împărțite în două grupe: pietre mai mari și pietre mai mici. În plus, în Akrotiri și în alte așezări din Marea Egee există lespezi de piatră cu urme de cupe de mică adâncime, unde sferele ar fi putut fi așezate sau plasate.
„Cea mai importantă descoperire a studiului este că sulițele se încadrează în două grupuri majore (unul de pietre mai mici și unul de pietre mai mari). Acest lucru susține ipoteza că au fost folosite ca piese de schimb pentru un joc de societate, fiind foarte posibil ca sferele să fi fost colectate pentru a se potrivi”, a declarat Dr. Ferneé.
Dacă aceste sfere fac într-adevăr parte dintr-un joc de societate, ele vor fi unul dintre cele mai timpurii exemple, alături de jocuri similare din Levant și Egipt, cum ar fi Mehen și Senet egiptene.
„Importanța socială a sferelor, indicată de modul în care au fost depozitate în cavități specifice, susține și mai mult ideea că sferele fac parte dintr-un joc care era jucat pentru interacțiune socială. Acest lucru oferă o nouă perspectivă asupra interacțiunii sociale din epoca bronzului din Marea Egee”, a adăugat Dr. Trimmis.
Următoarea etapă a cercetării este de a aplica o metodologie similară la lespezi pentru a vedea dacă există o grupare a semnelor de cupă și de a încerca să asocieze sferele și lespezile împreună.
Echipa speră, de asemenea, să folosească tehnici de inteligență artificială pentru a determina modul în care se juca de fapt jocul.
Ludwig Guttmann, fondatorul Jocurilor Paralimpice
Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?
Prâslea cel Voinic și Ileana Cosânzeana vor deveni personaje în jocuri video
Jocurile video au un efect neașteptat asupra copiilor. Ce a descoperit un nou studiu?