Cine a fost Malcolm X? „Sunt pentru adevăr, indiferent cine-l rostește”
Malcolm Little (19 mai 1925 – 21 februarie 1965) este una dintre cele mai mari și mai influente personalități afro-americane din istorie, omul care ani de-a rândul a vorbit despre albii din America în cei mai aspri termeni condamnându-i pentru crimele și violențele împotriva americanilor de culoare.
Unii l-au văzut ca pe un eliberator, un avocat al drepturilor celor de culoare, un om carismatic și curajos, alții l-au considerat agitator, rasist, acuzându-l că prin discursurile sale îndemna populația de culoare la violență.
Malcolm Little (devenit mai târziu Malcolm X) a reprezentat liderul comunității musulmane negre din New York. Parcursul său până a ajunge la acest statut a fost unul tumultuos.
Hărțuiți de Ku Klux Klan
Malcolm Little s-a născut în 1925 în Omaha Nebraska, într-o familie cu părinți care simpatizau mișcarea lui Marcus Garvey, făcând parte din organizaţia Universal Negro Improvement Association (UNIA). Țelul lui Marcus Garvey, activist Jamaican (1887 – 1949) era acela al înfrățirii Afro-Americanilor şi Africanilor într-o mare ierarhie rasială. Așadar, urmând filosozia lui Garvey, părinții lui Malcolm își educau copiii să se mândrească cu originile lor și să fie independenți față de albi.
Din această cauză, familia lui Malcolm Little era în mod constant victima organizației rasiste extremiste Ku Klux Klan care le-a ars casa, atunci când Malcolm avea doar 4 ani, motiv pentru care Malcolm împreună cu familia lui au fost nevoiți să se mute în Michigan unde, din nou, s-au confruntat cu probleme rasiale, de data aceasta hărțuitorii fiind Black Legion, o ramură a KKK.
Este „irealist pentru un negru să aspire la profesia de avocat”
Între timp, patru dintre unchii săi au fost omorâți de către rasiștii albi, iar tatăl lui a fost ucis în urma unui accident rutier (cel puțin asta spune varianta oficială), însă bănuielile s-au îndreptat mereu către membrii Black Legion. Din cauza stresului și a presiunilor psihice, mama lui Malcolm Little a fost internată într-un spital de boli mintale, acolo unde a stat 24 de ani. În acest timp, toți copiii familiei au fost despărțiți și trimiși la diferite orfelinate.
La școală, Malcolm era un elev bun. Inteligent. Însă a renunțat la orice formă de învățământ în momentul în care un profesor alb i-ar fi spus că este „irealist pentru un negru să aspire la profesia de avocat” (acestea erau aspirațiile tânărului Malcolm), potrivit Britannica.
De la infractor, la propovăduitor
Așadar, după câțiva ani petrecuți în Michigan și Boston, la vârsta de 18 ani, Malcolm se mută în Harlem, unde începe să aibă o viață promiscuă. Se apucă de jocuri de noroc, trafic cu droguri, jafuri și chiar conduce rețele minore de prostituție, stil de viață care-i atrage probleme majore, fiind condamnat pentru prima dată la vârsta de 21 de ani, cu închisoare între 8 și 10 ani. În timpul detenției, începe transformarea lui Malcolm.
Primește tot felul de scrisori despre Nation of Islam, o organizație americană care lupta pentru independența negrilor și refuza noțiunea de superioritate a albilor. Deși inițial respingea ideea de religie, la modul general, Malcolm a fost convins de perspectivele ideologiei pe care tocmai o descoperea, acceptând până la urmă să devină membru al acestei organizații.
Se informa, se documenta, citea foarte multe cărți și îi trimitea scrisori liderului Nation of Islam, Elijah Muhammad, omul care îi îndemna pe adepții lui să renunțe la numele lor de familie spunând că acestea erau de fapt numele unor foști proprietari de sclavi.
Astfel Malcolm Little a devenit Malcolm X și, după ce a fost eliberat condiționat, în 1952, a plecat la Chicago pentru a-l vizita pe liderul organizației.
Activist de succes
În 1953, este numit ministru asistent al Templului Numărul Unu al Naţiunii Islamului din Detroit, iar din 1957 conduce Templul Numărul Şapte din Harlem, extinzându-i baza confesională. Notorietatea lui Malcolm crește odată cu spiritul său de activist. Până în anul 1963, atrage în interiorul Natiof of Islam peste 30.000 de noi membri.
Devine purtător de cuvânt la nivel naţional pentru Nation of Islam, iar datorită popularității sale și a aparițiilor din media scrisă și televizată, Malcolm X devine cunoscut și pe plan international, iar intern ajunge de la un moment dat să aibă o reputație mai mare chiar decât a liderului Elijah Muhammad.
Trece la islamismul sunnit
Relația dintre Malcolm X și Elijah Muhammad și, implicit, afinitatea sa pentru politica internă a organizației din care făcea parte ajung într-un punct critic. Care sunt motivele? În 1963, Malcolm află că Elijah Muhammad avea relaţii cu şase femei și chiar cu unele dintre surorile lui, în urma acestor legături rezultând și copii, ceea ce îl determină pe Malcolm să părăsească organizația din care făcuse parte până atunci și respinge învățăturile ei, dar nu renunță la statutul lui de musulman, îmbrățișând Islamul sunnit și înființând propria mişcare religioasă – Muslim Mosque.
În 1964, Malcolm X pleacă la Mecca în pelerinaj,experiență revelatoare pentru el care-i schimbă viziunile și discursul public. Astfel că, „oamenii blonzi şi cu ochi albaştri” devin „frații lui” pledând din acel moment pentru unitate şi integrare între Afro-Americani şi albi, ceea ce, evident, produce mari nemulțumiri în rândul reprezentanților Nation of Islam care plănuiesc să-l asasineze.
Moartea lui Malcolm X
Pe 21 februarie 1965, în timp ce se pregătea de discursul pregătit pentru Ogranisation of Afro American Unity din Manhatan, Malcolm X este omorât, fiind răpus de 12 gloanțe. Deși acuzații au fost trei dintre reprezentanții Nation of Islam, documentarul „Who Killed Malcolm X?”, din 2020, merge pe teza propusă de Abdur-Rahman Muhammad (activist și jurnalist de investigație), conform căreia FBI ar fi colaborat la asasinarea activistului, a cărui politică radicală continua să fie controversată. (La vremea asasinării lui, Malcolm era sub supravegherea NYPD și FBI).
La funerariile sale se estimează că au participat peste 30.000 de oameni.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Baudelaire, unul dintre poeții europeni revoluționari ai secolului XIX
Charles Manson, copil infractor, adult criminal
Ava Gardner, o viață aventuroasă și plină de iubiri eșuate
Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului