Rămășițe romane, descoperite în largul coastei pontice. Ce înfățișează?
O echipă de scafandri de la Stația navală Civitavecchia, care lucrează în colaborare cu Ministerul Culturii, a descoperit rămășițele arhitecturale ale unei structuri romane în largul coastei Ponza, Italia.
În perioada romană, Ponza a fost un port și o colonie romană care a fost construită special pentru a controla zona centrală a Mării Tireniene.
În timp, insula a devenit, de asemenea, un loc ideal de exil pentru figuri romane importante, cum ar fi Nero Caesar (fratele mai mare al lui Caligula), împreună cu Agrippina cea Tânără (mama lui Nero) și Iulia Livilla.
În același timp, romanii au construit pe această insulă un mare complex de vile, cunoscut astăzi sub numele de vila Puna della Madonna, unele surse sugerând că vila a fost construită pentru Augustus Caesar, drept o stațiune imperială, scrie HeritageDaily.
De ce a fost construită colonia romană Ponza?
Între sfârșitul epocii republicane și primele decenii ale Imperiului, la vest de vilă a fost construită o serie de peșteri și piscine tăiate în stâncă, care au fost numite Grotte di Pilato.
Acestea au servit drept ferme piscicole ornamentate pentru a asigura elitei romane o aprovizionare sigură cu pești din zonă.
În cadrul unui studiu de documentare a arheologiei subacvatice, scafandrii au descoperit o serie de plăci arhitecturale în apropierea Grotte di Pilato, care prezintă un decor în relief care înfățișează așa-numita ,,femeie floare”.
Insula a devenit un loc de exil pentru figuri romane importante
Acest motiv decorativ poate fi datat între secolele al II-lea și I î.Hr., modele comparabile fiind găsite în Lazio, Campania și în Etruria de Sud.
Echipa sugerează că plăcile provin inițial din vila Puna della Madonna și au ajuns în mare la mică distanță din cauza eroziunii sau a altor factori.
Acest lucru oferă noi informații pentru datarea perioadei în care a fost construit complexul de vile.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor
Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale