Ed Gein: crimele Măcelarului din Plainfield au inspirat cărți și filme de groază
Ed Gein a fost un criminal în serie american ale cărui crime groaznice au ajuns cunoscute în întreaga lume și au inspirat numeroase cărți și filme de groază.
Ed Gein, pe numele complet Edward Theodore Gein, numit și Măcelarul din Plainfield, s-a născut pe 27 august 1906, în Plainfield, Wisconsin, S.U.A., și a murit pe 26 iulie 1984, în Madison, Wisconsin.
Gein a îndurat o copilărie dificilă. Tatăl său era alcoolic, iar mama sa îl abuza verbal. Cu toate acestea, Gein a idolatrizat-o, fapt care se pare că îl preocupa pe fratele său mai mare Henry, care o confrunta ocazional în prezența lui Gein.
Ed Gein își idolatriza mama
În 1944, Henry a murit în circumstanțe misterioase în timpul unui incendiu lângă ferma familiei, în Plainfield. Deși Gein a raportat poliției dispariția fratelui său, a reușit să-i conducă pe polițiști direct la cadavrul ars atunci când au ajuns.
În ciuda vânătăilor descoperite pe capul victimei, moartea acesteia a fost considerată un accident. Moartea mamei lui Gein, în 1945, l-a lăsat singur. În anii următori, Gein a izolat zonele casei pe care mama sa le folosea cel mai frecvent, conservându-le ca pe un fel de altar, scrie Britannica.
Se presupune că Măcelarul din Plainfield ucidea femei care semănau cu mama sa
Ed Gein a atras atenția poliției în 1957, când proprietara unui magazin de bricolaj, pe nume Bernice Worden, a dispărut. Gein fusese văzut cu ea cu puțin timp înainte de dispariție; când oamenii legii au vizitat ferma lui Ed, au găsit acolo cadavrul femeii. Fusese împușcată mortal și decapitată.
Examinările ulterioare ale locuinței lui Gein au arătat că acesta a jefuit în mod sistematic morminte și a adunat părți ale corpurilor, pe care le folosea pentru a face obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte și măști. De asemenea, pe proprietate a fost descoperit și capul lui Mary Hogan, operatoarea unei bodegi, care a dispărut în 1954.
În 1958, „casa ororilor” a lui Gein a fost distrusă de un incendiu ale cărui origini rămân neclare.
Gein a recunoscut că le-a ucis pe cele două femei (ambele se presupune că semănau cu mama lui) dar a pledat nevinovat pe motiv de probleme psihice. La sfârșitul anului 1957, a fost considerat inapt pentru judecată și a fost ulterior internat în diferite instituții de psihiatrie.
Crimele lui Gein au inspirat cărți și filme
În 1968, însă, după ce s-a stabilit că poate participa la propria apărare, Gein a fost judecat. El a fost găsit vinovat de uciderea lui Worden (se spune că din motive financiare, procurorii l-au cercetat însă doar pentru crimă), dar apoi s-a stabilit că nu era în deplinătatea facultăților mintale în momentul crimei. S-a întors la un spital de boli mintale, unde a rămas până la moartea sa, în 1984.
Comportamentul lui Ed Gein a inspirat numeroase cărți și filme, în special trei dintre cele mai cunoscute filme de groază/thriller realizate vreodată: „Psycho” (1960), regizat de Alfred Hitchcock și bazat pe cartea lui Robert Bloch din 1959; „The Texas Chain Saw Massacre” (1974); și „Tăcerea mieilor” (1991).
Vă recomandăm să citiți și:
Dante Alighieri, poetul care a influențat decisiv cursul literaturii
Buddha: creatorul budismului, între adevăr și legendă
Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu