Dimensiunile mamiferelor „au explodat” după dispariția dinozaurilor. Iată cum și de ce!
Cu aproximativ 62 de milioane de ani în urmă, la numai 4 milioane de ani după ce un asteroid de dimensiunea Everestului a lovit Pământul și a pus capăt erei dinozaurilor, au apărut unele dintre primele mamifere mari care au cutreierat vreodată planeta noastră.
Aceste animale, cam de dimensiunea unui câine mare, erau uriașe față de mamiferele de mărimea unui oposum care existau înainte , iar acum, oamenii de știință au indicii despre cum mamiferele au crescut în dimensiuni.
Într-un nou studiu, publicat în revista Nature, cercetătorii au analizat dinții și oasele de Pantolambda bathmodon, un mamifer acum dispărut, care cântărea aproximativ 40 de kilograme când ajungea la maturitate.
Puii stăteau mai mult în burta mamei
Dar care a fost secretul dimensiunii lor impresionante? Potrivit noului studiu, P. bathmodon a evoluat probabil pentru a naște pui foarte dezvoltați, care, similar cu nou-născuții girafelor și hipopotamilor, au ieșit din uter gata capabili să meargă. P. bathmodon probabil au gestat în pântecele mamei timp de aproximativ șapte luni.
Din punct de vedere fizic, P. bathmodon arăta ca un amestec de mai multe mamifere moderne care există astăzi.
Cum arăta acest mamifer?
„În unele privințe, ar fi arătat ca un câine, în alte moduri ar fi arăta ca un urs”, a spus Funston citat de Live Science. Animalul avea o coadă lungă și subțire și picioare care semănau oarecum cu mâinile omului, cu degete și unghii.
De asemenea, P. bathmodon nu avea un cap mare din punct de vedere proporțional pentru a se potrivi cu corpul său voluminos, sugerând că dimensiunea corpului strămoșilor săi a crescut înainte de a crește dimensiunea creierului lor. Acest model de evoluție poate fi observat la multe mamifere care au apărut după extincția din Cretacic.
Pentru a afla mai multe despre istoria vieții acestui mamifer, Funston și colegii săi au analizat 12 fosile de P. bathmodon, care au inclus 23 de oase și un amestec de 22 de dinți de la adulți și pui. Toate fosilele provin din Bazinul San Juan din New Mexico, SUA, unde paleontologii au descoperit anterior un strat de rocă plin de fosile, dintre care majoritatea erau P. bathmodon.
Vă recomandăm să mai citiți și:
”Dragonul de fier”, pterozaurul care vâna peştii din râurile şi lacurile din Cretacic
Izopodul gigantic ce trăiește în craterul asteroidului care a ucis dinozaurii
Fosila unei caracatițe sugerează că acestea ar fi existat cu mult înaintea dinozaurilor
Sute de specii de mamifere nedescoperite încă se mai ascund în sălbăticie