Arheologii care au excavat un templu roman au dezvăluit noi perspective asupra poporului Iceni în timpul perioadei romane.
Icenii au fost un trib din Epoca Fierului, care a locuit în plaiurile și mlaștinile din actualele Norfolk, Suffolk și părți din Cambridgeshire.
Aceștia s-au aliat cu Roma în timpul cuceririi Marii Britanii de către Claudius în anul 43 e.n., cu toate acestea, invazia romană după moartea regelui Iceni, Prasutagus, a dus la revolte tribale împotriva ocupației romane.
În 60 sau 61 e.n., atunci când guvernatorul roman Gaius Suetonius Paulinus se afla în campanie militară pe insula Mona (actuala Anglesey) de pe coasta de nord-vest a Țării Galilor, Boudica (amintită drept Boadicea în scrierile romane) i-a condus pe Iceni, Trinovantes și alte triburi britanice în revoltă, ceea ce a dus la distrugerea orașelor Londinium (Londra), Camulodunum (Colchester) și Verulamium (St Albans).
Suetonius și-a regrupat forțele și, în ciuda faptului că era cu mult depășit numeric, el a învins decisiv coaliția tribală, determinând-o pe Boudica fie să se sinucidă pentru a evita capturarea (conform lui Tacitus), ori să moară din cauza unei boli (conform lui Dio Cassius).
După pacificarea Icenilor, romanii au fondat orașul Venta Icenorum lângă actualul Caistor St Edmund drept capitală civitas în jurul anului 70 d.Hr., care a funcționat drept principal centru economic, cultural și administrativ pentru regiune în noua provincie romană.
Dovezile găsite în timpul săpăturilor de către Caistor Roman Project, care colaborează cu Universitatea din Nottingham, sugerează că icenii învinși au continuat să locuiască în zonă și chiar au adoptat stilul de viață roman.
„Avem tendința de a crede că Icenii dispar din istorie după revolta Boudiccan, dar sunt încă aici în Norfolk și folosesc lucrurile noi pe care le primesc din lumea romană, fie în mod roman, fie în moduri care să le convină”, a declarat directorul de proiect, profesorul Bowden, citat de HeritageDaily.
Arheologii au găsit vase complete de ceramică, pietre de șlefuire de uz casnic făcute din rocă vulcanică importată, ace de oase și bronz și oase de animale dezmembrate care au fost depuse ritualic în pământ într-un mod care se potrivește propriilor credințe și aspirații de a câștiga favoarea zeilor lor.
Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?
Liderii unei comunități antice foloseau halucinogene pentru a-și controla poporul
Artefacte dintr-un mormânt princiar al poporului Piceni, expuse pentru prima dată